24 entry daha
  • patrona halil isyanı prof m.münir aktepe nin ellilerde yazdığı bir kitap olan patrona isyanı-1730 adlı kitaptan iyi izlenebilir..
    isyannın nedenleri iyi tahlil edilmiş olup gayet toplumsal sebeblerdir bunlar..
    1730 un 29 eylül günü isyan patlak verir ve halil ve adamları saraya yürürler nevşehirli damat ibrahim ve onun damatları öldürülür cesetleri sokaklarda sürüklenir ve bu öfke karşısında 3.ahmet tahtı yeğenine ,talep üzerine terk eder...49 gün sonra saraya iran seferi konuşulacak bahenesi ilen çağrılan halil ve önde gelen 10 admından kendisi dahil 4 adamı orada öldürülür,yer revan köşküdür...teslim alınanlar sonradan bir biçimiyle ortadan kaldırılır..
    patrona halkın öfkesini iyi kanalize etmiş ama çok övündüğü ve güvendiği 12 bin arnavutu örgütleyemediği için kaybetmiştir...
    bir hareketin dünü anı-yarını iyi örgütlemesi lazımdır,zira bizanstan tevarüs edilen saray entirikası patronaya kellesine mal olmuştur..25 kasım 1730 da revan köşkünde sonradan yeniçeri ağası olan pehlivan halil ağa önce patronanın kolunu sonra da kafasını bir kılıç darbesiyle vucudundan ayırmıştır..
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap