6 entry daha
  • creative'in önemli yenilikler getirdiği son ses kartı serisi.

    2005 yılında piyasaya sürülmüş, 2008 yılında pci-e modellerle güncellenmiştir. bütün modelleri için resmi windows 10 sürücüleri vardır.

    bu seri sonrasında, 2011 yılında, neye yaradığı belli olmayan recon3d kartı çıkarılmış; ardından 2013 yılında esas seri olan z'ler gelmiştir.

    z ve zx, yüksek kalitede (max 116 db snr) dac ve 600 ohm'luk kulaklık amfisini makul fiyatlara sunarken, zxr ise, "audiophile" düzeyindeki (max 124 db) dac'ı, 5.1 analog imkanıyla birleştirmişti. ancak bunun haricinde bir yenilik ve ses teknolojisi vb. getirilmemiş, hatta işlemci olarak x-fi'ların gerisindeki üniteler kullanılmıştır.
    kulaklık amfisi ise, günümüzde orta düzey onboard'larda bile artık standarttır.

    x-fi serisinden sonra ses kartlarında ciddi gelişme olmamasının nedenlerini sayarsak:

    - cpu'ların gücünün artması ve özellikle çift çekirdeğe geçmeleri sayesinde, gelişmiş ses efektlerini cpu'ya yüklemenin performans problemi yaratmaması
    - bunun etkisiyle, windows vista'dan itibaren donanımsal hızlandırma desteğinin kısılması ve yazılım (cpu) tabanlı standardizasyona gidilmesi
    - x-fi ile gelinen noktada, ses kartlarının belli başlı her işe yetmesi

    bu sebeplerle, z serisinde, 2005 yılındaki emu20k1 işlemcisinin gerisinde olan sound core3d işlemcisi kullanıldı.

    bazı yorumlarda ise, özel şartlar altında yapılan denemelerde, z ve zx'in ses kalitesi vasat olarak nitelendirilirken, zxr'ın, x-fi'ın son kartı titanium hd'nin gerisinde kaldığı belirtilmiş: http://forums.creative.com/…9&viewfull=1#post576169

    -----

    belli başlı x-fi kartları hatırlayacak olursak:

    x-fi serisinin 2005 yılındaki en üst üyesi:

    x-fi elite pro - max 116 db snr veren dac, sb audigy 2 işlemcisinden 24 kat hızlı emu20k1 işlemci ve uzaktan kumandalı harici ünite. oyunlardaki özel efektlerin saklanması ve profesyonel kullanımlar için düşünülmüş 64 mb x-ram'i vardı.

    işlemcisi üzerinde heatsink de vardır (fotoğrafta takılı değil). 130 nm üretimde soğutucu ihtiyacı duyulmuş.

    2010 yılında çıkan en üst modeli:

    x-fi titanium hd - max 122 db dac ve emu20k1'in revize edilmiş hali olan ca20k2 işlemcisini kullanır. 330 ohm kulaklık desteği, değiştirilebilir op-amp, rca çıkışları ve emi kalkanı vardır. 64 mb x-ram bulunur. sürücüsü thx trustudio pro özelliklerine sahiptir.
    stereo öncelikli bir modeldir. kutudan harici ünite çıkmıyordu.

    yaygın kullanılmış modeller:

    x-fi xtrememusic (2005) - max 109 db dac'lı ve elite pro ile aynı emu20k1 işlemcisine sahip model. harici bir ünite çıkmıyordu. makul fiyata bütün x-fi özelliklerini donanımsal olarak desteklemekteydi. 2 mb x-ram'i vardı.

    x-fi xtremegamer (2006) - xtrememusic'in küçük pcb'li versiyonu

    x-fi xtreme audio (2006) - emu20k1 yerine, sb live'daki emu10k1'in dahi gerisindeki ca0106 ve ca0110 işlemcilerini kullanan modeller. max 104 db (pci) ve 108 db (pci-e).
    x-fi'dan ziyade, audigy value'un snr'si yükseltilmiş versiyonuydu. yeniliklerin bazılarını (crystalizer ve cmss) yazılımsal olarak çalıştıran sürücüler eşliğinde, x-fi ismiyle piyasaya sürüldü.
    tabii windows vista sonrasında, xtrememusic gibi ana modellerden pek farkı kalmadığı söylenebilir*

    x-fi titanium (2008) - "gerçek x-fi"lar arasında pci-e veriyollu ilk kart. oyunlarda dijital çıkış üzerinden 5.1 ses almayı sağlayan dts connect ve dd live yazılımları da titanium serisiyle beraber yayınlanmıştı. max 109 db dac, emu20k2 işlemci ve 16 mb x-ram bulundurur.
    x-fi serisinin en uzun ömürlü kartlarından biridir. şu an da satın alınsa, memnun edecek bir karttır. dahili kulaklık amfisi olmaması haricinde, bir eksiği yoktur. amfi de ayrıca takılabilir.

    diğer x-fi serisi kartların listesi:

    https://en.0wikipedia.org/…9yluzpi1gtrmlfbgluzs11ca

    not: x-fi'la gelen yenilikler, modlu sürücüler veya resmi x-fi mb paketiyle, realtek onboard gibi kartlara da uygulanabiliyordu. tabii windows xp'de donanımsal hızlandırmayla çalışan x-fi'lar kadar başarılı olmayabilir.
hesabın var mı? giriş yap