• genellikle ne doktur, ne hemşire ne de hasta bu pansuman olayına; esasen yara bakımı ve ameliyatın tamamlayıcı bir unsuru olan, uygun koşullarda yapılmadığında hastaya ıstırap olacak bu işe lalettayin bakıyor. (bkz: pansumancı)
    yatan hasta tedavi süreci: sabah vizitinde klinikçe gezilir, ilgili hekim hasta ile ilgili order’ larını hemşiresine söyler. “orali kes, damar yolunu aç, dereni çek, yüksek/alçak lavman yapılsın, yürütün,arada hasta: “pansuman”der, ya da hekim ameliyat yerini şöyle aralayarak bakar vs.diye devam eder.
    burada hemşire dr’un bir tür ajandası gibidir. çünkü dr’un kafasında bin türlü iş vardır. hemşire o talimatları kaydeder, gerçi şimdilerde “emram” elektronik tıbbi kayıt uyum modeli “ geliştirildi, fakat sistem aynı sistem. yine, dr. sekretere ya da hemşireye talimatını veriyor, elektronik işler sonradan yürüyor ya neyse.
    vizitten sonra top hemşirede, ne yapacak? order’ ları koordine edecek. oral işi kolay, hastaya yeme ya da sulu yemek diyip geçecek, belki de diyetisyen bakacak bu işe, ilaçlar da tamam. damar yolu zzaten cepte. lavman, filit ise kolay tarif et geç. yürümesi de yakınına yazar, ya pansuman? işte orda işler tıkanıyor, dr’a “bu bizim işimiz değil” de denmez. ee o zaman... ya, şu satılmış efendi vardı. bütün hastanelere vardır zaten satılmış, hasan, dursun, cemal olmadı duran illa ki vardır. temizlik falan, getir götür işi yapan. hah işte o, işi çözer.
    pansuman diyince bi’ton iş. önce bi arabası var, onu biri getirecek. baticonu, steril tampunu, flasteri, dreni, sondası, jeli, sargı bezi derken, o araba bir seyyar satıcı arabasına döner. eee, kim bunca tıbbi malzemeyi ikmal ve idame edecek? satılmış ya o. getir götür işi yapıyor ya zaten.
    bi ses yükselir klinik koridorlarında “satılmış efendiiiiii” arabayı getir. onu ver, bunu ver, afra tafra. satılmış’a gına gelir, çekil yav, ben yapsam daha az yorulurum der, ve işin başına geçer. ihtimal o ki türkiye’de pansumancı mevzu böyle doğmuştur. adına türkü yakıldığı bile olmuş, türkünün lirik, yanık hali toplumsal bilincin süzgecinden geçerek pansumancı profili de oluşmuş demek ki. değişimi de diğer bi ton anlayış gibi yüz yıl alacaktır.

    ~~~ pansumancı pansumancı;

    https://youtu.be/2k5znzi1qrq
hesabın var mı? giriş yap