267 entry daha
  • sıklıkla ve sanılanın aksine ne tembellik ne de alışkanlıktır.

    tam tersine erteleme hastalığındaki insanlar bu durumdan hoşnut değillerdir ve sürekli olarak kendileriyle çelişirler, bu durum yüzünden huzursuz olurlar ancak kontrol de edemezler.

    başlıca nedenlerine gelecek olursak:

    mükemmeliyetçilik, kişi yapacağı işin ne olursa olsun mükemmel veya yeterli olamayacağını ve öyle olmayacaksa da hiç yapmaması gerektiğini düşünür, boşa enerji harcamak istemez.

    başarısızlık korkusu, kişi yapacağı işin sonucunda başarısız olmaktan korkar ve başarısızlığı ne kadar ertelerse kendini o süre geçene kadar güvende hisseder. başarısızlık korkusu ile de sonuca götüren işleri yapmaktan çekinir.

    başarı korkusu, çok mantıksız görünse de başarısızlık korkusunun tam tersi nedenler ile işleri yapmaktan çekinme durumu. nedeni veya nedenleri çok kompleks olabilir.

    rahatsızlık duygusu ile başa çıkamama, işleri yaparken yaşanacak sıkılma veya yorgunluk duygusunun abartılması sonucu oluşur.

    kaygıya dayalı nedenler, o işi yaparken çıkabilecek sorunlar, yeterli bilgiye sahip olmama nedeniyle işi yapmaktan çekinme ve yardım istemekten korkma, işe başlamadan önce her şeyin hazır ve mükemmel olması gerektiğine inanmak gibi sebeplerden kaynaklanır.

    özerklik isteğine dayalı erteleme, başkası tarafından görev olarak verilen işlerin farkında olunmasa da o kişiyle inatlaşma adına ertelenmesi durumudur.

    bunlar gibi belki onlarca psikolojik sebebi daha vardır ve çoğu dışarıdan bakınca saçma görünür hatta kişinin kendsi için bile saçma gelir ve bu yüzden ihtimal vermez.

    aslına bakılırsa tüm işleri zamanında yapmak ve çok çalışkan olmanın ardında da erteleme hastalığına benzer psikolojik nedenler yatar. fakat modern toplumun yapısıyla çelişmediği, toplum tarafından takdirle karşılandığı ve çoğu zaman da kişiye maddi olarak olumlu geri dönüşleri olduğu için asla bunun bir rahatsızlık olduğu düşünülmez.
762 entry daha
hesabın var mı? giriş yap