5 entry daha
  • sektörde "maalesef, findeks sorgulamasına istinaden size araç veremiyoruz" lafını çokça kullanan satışçılardan biri olarak size kısa açıklamalar ve örnekler vereyim. zira bende bu cümleyi çokça kullanıyorum ve bunun birçok sebebi var.

    ilk olarak findeks notu basit bir güvencedir. "ben bu adama 80.000 tl değerinde araba vereceğim. kaza yaparsa veya gün uzatırsa ya da trafik cezası yerse acaba bana zorluk yaşatır mı?" sorusunun cevaplarını biz findeks notunuzda buluruz. misal 20.000 tl limitiniz var ama ödemeleriniz ekranda yeşil (zamanında ödenmiş veya sıkıntısız) değil. hatta kırmızı (gecikmeli-eksik ödenmiş, biraz sıkıntılı) bile değil. bildiğin siyah (takip-yasal süreç başlatılmış = asla araba verme) olursa bilirim ki sizinle yaşanacak en ufak bir problem bana kabus dolu anlar yaşatacak. o yüzden aracı vermem ve findeksi bahane ederim.

    diğer husus limitleriniz. yukarıda dedim ya 20.000 limitiniz var; peki ya limitiniz 1000 tl ise? ben sizden bir kaç günlük uzatmanın ya da basit bir kazanın (misal tampon kırıldı ve servis 450tl istedi) masrafını almak için niye yorulayım, bekleyeyim? çünkü limitiniz düşükse ve yeterli gelmezse ya hesap kesim tarihinizde düzgünce ödemenizi yapmanızı bekleyeceğim ya da limit yükseltmeniz için mail ve telefon trafiğiyle bir ton uğraşacağım. bunun yerine hiç vermem, kafam rahat olur. (bu arada full kasko dediklerinde içeriğini anlattırın, öyle kafanızda ki gibi bir durum çoğu zaman olmuyor çünkü. ekstra sigortaların tamamını yaptırdığınızda bile milyon tane açıklık kalıyor. sonra (allah korusun) bir problem yaşadıktan sonra ekstreye bakıp çok ağlarsınız "ama amca benim full kaskom vaydı, noluy vurmayın aytık" diye.)

    bir başka konu tipinizi beğenmememiz. evet ciddiyim. elini bankoya vurarak; "passat var mı, mercedes ver bana, porsche kirası ne kadar gardaş" diyen ve genelde eli tespihli, yağız angara delikanlılarına bir önce ki müşteriye araç var demişken yok demek olmaz. ama findeksine bakıp "sebebi açıklanmamış efendim ancak şu an sistem size araç veremiyor" demek işimizi çoğu zaman rahatlatıyor.

    evet hoş değil biliyorum ama; bu yaşadığımız düzende / sistemde / dönemde bankanızda ne kadar paranız varsa maalesef o kadar güvenilir gözüküyorsunuz. ilk izlenimimizden (tipiniz, giyiminiz, tavırlarınız) sonra findeks bu hususta elimizi rahatlatıyor.

    findeks bizim için hem güvence, hem bahane. misal ben provizyon tutarını da aynı şekilde kullanıyorum. ve şirket müdürüm bana findeks veya provizyon için kızmaz, kızamaz. bu tamamen satışçının inisiyatifinde.

    ki bunu sadece rent a car firmaları yapmıyor. her firma / sektör kendince güvenceler alıyor. ama başka hiç bir firmanın kendince aldığı güvenceler "bir yerleri kalkmış!" olarak değerlendirilmiyor.

    bu arada "findeks notu düzgün olup yamuk olmayan adamlar yok mu, onlar zorluk çıkarmıyorlar mı sanki?" diye kızabilirsiniz. öyle durumlar için zaten avukatlarımız var. onlar konuyla ilgileniyor. şöyle aktarayım; bu findeks notu uygulaması çıktığından beri çok daha az mesai yapıyorlar. çünkü eskiden 500tl limit ile günlük araç kiralayıp sonrasında cezasıydı, hgs geçişiydi, kaza tutarıydı derken hukuki olarak başlatılan yüzlerce dosya vardı. findeks notu çıktı ve hukuksal süreç için ne ofis yoruluyor ne de firma hukuk departmanına tonlarca para akıtıyor.

    emin olun sizlerin "basit bir sürtme yahu, niye büyütüyorsunuz bu kadar!?" diye kızdığınız şeyler bizim araç kiralama prosedürlerinden daha çok vaktimizi alıyor. yazışmalar, servise götürmeler (o sırada araç çalıştırılmadığı için para kaybediyor), takip ve bakım dosyaları, servise getirip götürecek personel, araç değerinin düşmesi vs vs vs... birde müşteriden bunun parasını almaya çalıştığınızı düşünün...

    o yüzden ne derseniz deyin findeks notu türkiye gibi bir ülkede gereklidir. ama şunu da ekleyeyim her şeyin yolunda ve dört dörtlük olduğu bazı durumda rent a car firması çakallık yapabiliyor. büyük bir çok firmada ben şahit oldum. sebebi ise şu; ellerinde rezervasyonu olan bir araba vardır. araba bir günlük kiralanmıştır. ancak o an uçaktan inen birisi 7 günlük araç ister ya da rezervasyon yaptırmayı unutmuş çok önemli bir daimi müşteri araç sorar. çakal satışçı elinde ki arabayı verir. "nasıl olsa o gruptan bir aracım dönecek, o arabayı rezervasyonlu gelen müşteriye veririm, müşteriyi kaçırmayalım da ne olursa olsun" der. ancak o araba gelmez. satışçı ecel terleri dökmeye başlar ve artık geriye tek seçenek kalır; "xxx bey / hanım maalesef findeks kaynaklı sistem izin vermiyor" der. halbuki limitiniz, ödemeleriniz tamdır. satışçı devam eder "bankanızla bir görüşün isterseniz ancak şu an ben size yardımcı olamam" der. satışçı en güçlü kartını oynamış ve kazanmıştır... bu tür satışçıların yaptıklarını onaylamamakla beraber (dediğim gibi çok büyük firmalarda bile yaşanıyor bu olaylar) tavsiyem rezervasyon yaptırmadan önce ofisi arayıp sorgulamanızı yaptırın ve kesin teyit alın. yoksa buralarda çoook rezalet başlığı açılır.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap