8 entry daha
  • sagduyulu, sanati bilen, akli ba$inda, ozgurlukcu, vatan sevgisiyle dolu ilerici gencler yeti$tiren kurumlardi. gogol piyeslerinin oynandigi, merdivenlerinde kemanlarin calindigi, shakespeare eserlerinin duvarlarinda yankilandigi egitim yuvalariydi...

    koy enstituleri yoluyla sinif ayriliklari egitim yoluyla ortadan kaldirilacakti. koylerde vasifli insanlar yeti$ecek, uretim artacak, koylu milletin efendisi olarak kalacakti.

    cumhuriyet devrimlerinin en buyuk zaferlerinden biri olan koy enstitulerini, akillara durgunluk veren cahilligiyle menderes yonetimi yok etmi$tir.. "komunist yeti$tiriyor, turk du$mani yeti$tiriyor" gibi hicbir gerceklik payi ta$imayan, tarti$ilmasi bile soz konusu olamayacak gerekceler ortaya atarak bu buyuk egitim seferberligini, bu buyuk devrimi kendilerince yok etmeyi ba$armi$lardir.

    ve kapatili$in ardindan fethi tevetoglu, engin ardic gibi kimseler, enstitulere agza alinmayacak suclamalar getirmi$lerdir. bir donem, star televizyonunun seviyesiz haber bulteninden sonra cikip yorum yapmi$ligi da olan engin ardic $oyle diyor:

    "‘enstitüler komünist yuvasıdır’. bre ne komünisti, nerede o duzey? enstitüler bal gibi kelek karpuz sergisi. gazi egitim taponlarıyla ismail hakki tonguc hayrani tifillarin yonetiminde kel, uyuz, sıtmalı, bagirsak solucanlı koylu cocuklari.”

    karalamak, unutturmak, yok etmek isteyen gerici guclerin kar$isinda anitla$mi$ olan koy enstitusu, cumhuriyet kitabinin asla silinemeyecek $erefli bir sayfasidir.
1390 entry daha
hesabın var mı? giriş yap