• bu başlığa durup dururken, özensiz değil, birinci haçlı seferi’nin (#60452147) (#60480807) nihayetinde kurulan “kudüs krallığı”nı (#72389943) (#72390410) özetle gözden geçirdiğim yazılarımın ikincisinden gelmiş bulunuyorum.

    biz koca bir tarih bilgisi yapalım fakat ona rağmen neden tanım yok diyenler içinde tanım eklesek mi dersiniz?

    tanım: 5. ve 8. yüzyıllar arasında bugünkü fransa ve almanya arasında bulunan bölgede hüküm sürmüş frank hanedanı.

    bu biraz uzun sürecek bir konudur. kaç bölüm tutacağını şimdiden bilemiyorum. bana göre enteresandır. benim gibi ilgilenenler izleyecektir. birtakım yanlışlar içerebilir. tenkitler baş üstüne…

    önce bir başlangıç yapmak istiyorum.

    asırlarca avrupa’nın büyük bölümüne egemen olmuş roma imparatorluğu keni içindeki meseleleri analiz edemeyip ister istemez ikiye ayrıldıktan sonra; (395) büyük konstantin’in hemen peşinden konstantinopolis veyahut sonraki isimiyle bizans’ı başşehir edinen doğudaki imparatorluk, batıdakine oranla daha meblağlı bir siyasi davranış sergiledi. batı roma imparatorluğu ise, gerek kendi içindeki gerekse etrafından gelen çeşitli baskılar altında ezildi durdu. bunlara bir de batı hunların akınları ilave edince, ayrılmanın ertesinde yüz sene dahi dayanamadan parçalandı. (476) yerini çeşitli derebeylikleri ve irili ufaklı krallıklar doldurdu.

    batı hunlar, avrupa kıtasında zati hayli kritik vaziyette olan balansları daha da bozarak darmadağın etti. bilhassa orta avrupa ülkelerinin çoğu ne yapacağını şaşırdı. hunlara boyun eğmek istemeyenler, tası tarağı toplayıp öte yanlara, batıya doğru göçmek zorunda kaldı. hunlara karşı direnmeye kalkışan perişan oluyordu.

    avrupa kıtasındaki göçler iç içe girdi. tarihte “kavimler göçü” olarak da hatıralan bu oradan oraya gidişler esnasında herkes birbirini itekledi, birbiriyle karıştı.

    kuzey avrupalı gotların bir kolu olan vizigotlar, en çok dolaşan kavimlerden biriydi. nihayetinde, fransa’nın güneyinde pirene sıradağları dolaylarında yerleşip iber yarımadası’na doğru da uzandılar. önceden tuna boylarından gelip günümüzdeki almanya’nın kuzeyine doğru yerleşmiş franklar ise batıya doğru kayıp galya'ya yerleşti. onlar da burasını kendilerine yurt edindiler.

    galya, günümüzdeki belçika’yı da içermek üzere fransa’nın batı bölgesinin daha önceki isimidir. “kelt ülkesi” mananına gelir. ancak avrupa’da bir de “güney galya”, “doğu galya” gibi yerlerden de söz edilir. mesela güney galya, günümüzdeki fransa’nın pireneler ile akdeniz’e dayanan languedoc ve provénce bölgesi ile bunların etrafıdır başka bir deyişle vizigotlar’ın yerleşmiş olduğu yer.

    batı’daki galya’ya göçen franklar ile evvelce orada yaşayan keltler arasında yakın ilişkiler heyetti. bu yakınlaşma, hem de aile bağlarıyla iç içe girme, sonraki asırlarda da kendini belli etti.

    keltler, tarihçesi m.ö. 2000 senesi dolaylarına kadar uzanan daha önceki bir avrupa halkıdır. değişik dönemlerde, baltık denizi'nden akdeniz’e, atlas ummanı’ndan balkanlar’a kadar göçerek bir hayli bölgede yerleşmişlerdi. roma imparatorluğu’nun egemenliği altına girdiklerinde önce galya’yı yurt edinmişlerdi fakat burası da son durakları olmadı. 6. asırda birçokları britanya’nın batısına, günümüzdeki irlanda’ya ve sonradan da kuzeydeki piktleri iteleyerek iskoçya’ya yerleşti.

    5. asır ortalarına doğru galya’da avrupa’nın siyasi tarihinde ehemmiyetli bir yer tutacak yeni bir hanedan doğdu. bu hanedana “merovenjler” dendi.

    işte bu yazı dizisinde onların soyundan söz edeceğim.

    şimdi «onların soyundan bize ne?» diyebilirsiniz… elbette, 12. asır ve sonrasında batı avrupa’da çevrilmiş ve günümüze kadar dahi süregelmiş olan ve entrikaların temelinde yer alan birtakım nedenler sizi ilgilendirmiyorsa haklısınız. o vakit bundan sonra gelecek bölümleri hiç okumayın. daha sonra sözünü ettiğim entrikaları da anlatacağım. ancak onlar, bu başlık altında anlatacak olduklarım bilinince bir mana kazanacak. buna rağmen siz bilirsiniz.

    şimdi bir soluk alalım; az sonra devam ederiz.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap