1 entry daha
  • bu kadar askerci bir kafadan demokrat olması beklenemezdi elbet. asıl şaşırtıcı olan bu olurdu.

    edit: bu arada monarşi nedir hatırlatalım:

    "monarşi, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. saltanatın bir başka adıdır. seçim dışı yöntemler kullanılır. bu hükümdar, türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan gibi çeşitli adlar alabilir."

    tarihteki hemen hemen tüm monarşiler totaliter ve zorba olmuştur. bir ülkenin tüm ipini bir adamın iki ağzına vermek gerici bir perspektiftir. medeniyet demokrasi ile ileri, monarşi ile geri gider. o nedenle en insani olan, toplumun farklı kesimlerinin iktidara ortak olmasıdır. bir tanığı ve çoğu zaman tarafı olarak türkiye'deki tek adam rejimlerinin ülke toplumuna verdiği zararları göremeyen bir profesöre bilge gibi davrananlar oldukça bu ülkede demokrasinin gelişmesi mümkün gözükmüyor. martin heiddeger de asra damga vurmuş bri filozoftu, ama hitler'i destekledi.

    platon'un demokrasiye yönelik eleştirileri bir monarşi övgüsü değildir. hocası socrates atina meclisi tarafından öldürüldüğü için, demokrasinin demagoglar eliyle nasıl başaşağı edilebileceğini gördüğü için, haklı olarak oy verenlerin belirli bir donanıma sahip olması gerektiğine dair çıkarımlarda bulunmuştur. lakin, tarih boyunca monarklar tarafından katledilen bilgelerin sayısı belki de yüz binleri aşar. seçmen konusunda iyileştirmeler talep edilebilir, ama bu kesinlikle monarşiyi övücü bir durum değildir. tarihteki bütün zorbalar, faşistler, diktatörler monarktır.

    celal şengör'ün bu bakışı onun askere olan bakışı ile tutarlıdır; net bri şekilde totaliter eğilimleri var celal şengör'ün. kendisine ve destekçilerine bir f-scale testi (otoriter kişilik testi) tavsiye ederim.
159 entry daha
hesabın var mı? giriş yap