1 entry daha
  • bir kümeye ait elemanların o kümenin içinde ne kadar yer tuttuğunu grafik olarak gösteren, genellikle daire şeklindeki tablo. "pie diagram" da denilir.
    türkçeye çevirmeye çok elverişlidir:
    pie diagram->direk çeviri->pasta diyagramı(elemanlar pasta dilimleri şeklindedir)
    pie diagram->zarif çeviri->pay diyagramı(elemanların pastadan aldıkları payları gösterir, türkçe ingilizce okunuşlar aynıdır)
    pay diyagramları diğer diyagramlar gibi zaman içinde evrilmişlerdir(1993-1995 arası). ilk başta sadece daire şeklinde olan diyagramlar siyah-beyaz bilemediniz grinin tonlarındaydılar. sonra yavaşça elips şeklini aldılar ve renkli oldular(teşekkürler harvard graphics). prezantasyon yeteneği zayıf olanlar sunumlarını renkli hale getiren bu gelişmeden o kadar mutlu oldular ki programcılar müşterilerini daha da memnun etmek için elips şeklini alarak 3 boyutlu imajı kazanmış diyagrama hemen bir derinlik ekleyerek daha bir üç boyutlu hale getirdiler. en lezzetli dilimin birazcık dışarı çekilip yenmeye hazır hale getirilmesi ise diyagramın evrimindeki son gelişme oldu.
    "bar chart"a nazaran daha feminen olan bu diyagram tipi nedense bana hep kullanışsız gelmiştir. ancak bu kullanışsızlığın diyagramın feminen olmasıyla ilgisi yoktur. şöyleki bir pay diyagramında zaten 5-10 eleman filan bulunur. ne gerek var 5-10 değer için diyagram çizmeye. sunumu yaptığın adam bu 5-10 değeri rakamlarına bakarak kafasında canlandıramıyorsa pay diyagramı çizsen ne olur çizmesen ne olur. hatta elips şeklindeki bir diyagram, alanlardaki distorsiyon nedeniyle göz yanılması yapar ve alanlar olduklarından daha büyük ya da küçük görünür.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap