• bireyin haklarını korumak için yaşam bulan bir talebin, bireyin hakikatine, orijinalitesine ve olanaklarına engel oluşturması ya da bu şeytani amaçla oluşturulması, kullanılması; mimetik sarmal reaksiyonel bir bilinç kapanı türü.

    ortak hayat ve bilincin kişilerde taşınıyor olması, akıl sahibi bir varlığın hayatta kalma ile ilgili en büyük avantajlarındandır. öyle ki, nuh'un efsanesi adlı, resimli büyük evrim analojisinde, hayvanatı gemisinde toplayan odur.

    hatalı yorumlarında nuh'un efsanesi, bir canlılığı kurtarma operasyonudur. oysa amaç, canlılığı kurtarmak olsaydı, asla aynı gemi içinde aslan ve ceylan bir arada bulunamazdı, ve asla, nuh, bir gemiye bir çift aslan almazdı, birden fazla aslan çifti için birden fazla gemi yapma avantajı varken. malumun ilanı olarak amaç, canlılığı değil, bizatihi o aslan çiftini, diğer ceylan ailesini, öteki maymun diyaloğunu korumaktı, nicelerine bir çağrıyla.

    hakikate kalabalık halinde varılmaz, diyen kierkegaard, haklıdır. umutsuz ve kışkırtıcı bir talebin cazibesine kapılan birey, eğer bir kişi olarak olanaklarından ve taleplerinden vazgeçmek zorundaysa, ortak talebin haklılığının bir yanılsama ve bir kapan olduğu anlaşılabilir.

    kristeva'dan: "(...) bu eğilim sonunda feminizmi geleceği olmayan bir militanlık içinde felç etti. öznelerin tekilliğini görmezden gelen bu militanlık, tıpkı tüm proleterya ya da tüm üçüncü dünya gibi tüm kadınların da umutsuz olduğu kadar kışkırtıcı olan bir talebin içine kapatılabileceğine inanmaktadır." (simone de beauvoir aramızda, s. 16, sel yayıncılık)

    kişinin özgün dilinin kaybolduğu dil, artık tat alamaz, o kalabalık ağzın sesi, ne kadar yüksek çıkarsa çıksın.

    (bkz: reklamlar)
hesabın var mı? giriş yap