• ıı. dünya savaşı'nda, hollanda'nın alman güçleri tarafından işgali sırasında alman hava kuvvetleri (lufwaffe) tarafından 14 mayıs 1940 tarihinde, rotterdam'a düzenlenen hava saldırısını ifade etmektedir. hava saldırısı asıl olarak hollanda güçlerinin direncini kırmak, maas nehri (nieuwe maas)'nin kontrol altında tutulması ve kuzeyinin elegeçirilmesi sayesinde manş denizine ulaşmanın kolaylaşması için düzenlenmiştir.

    alman güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırıya, başlangıç olarak general kurt student komutasındaki 7. flieger tümeni (paraşütçü) ve takviye olarak general hans schmidt komutasında 9. panzer tümeni ile bir ss motorize alayı "leibstandarte adolf hitler"'den oluşan kuvvet katılmıştır. ancak alman güçleri beklemedikleri bir şekilde yüksek bir dirençle karşılaşmışlardır. bu direnci kırmak amacıyla alman hava kuvvetleri tarafından, birçok hollanda şehri ile birlikte rotterdam'a hava saldırısı düzenlenmiştir.

    bombardıman yaklaşık 15 dakika sürmüştür ve saldırı 90 bombardıman uçağı tarafından gerçekleştirilmiştir. şehir büyük oranda harabeye dönmüştür. bombardıman sonrası çıkan yangınla beraber yaklaşık 800-900 sivil ölmüştür ve 80.000'e yakın evsiz ortaya çıkmıştır. 24.978 ev, 24 kilise, 2.320 dükkan, 775 depo, 62 okul yok edilmiştir.

    kaynak
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap