3 entry daha
  • bu konu gider vergileri kanununa ait genel tebliğde açıklanmıştır.tebliğin konuya ilişkin bölümleri aşağıdaki gibidir:
    (ilgilenenler gib.gov.tr ' den detaylı bilgi edinebilir)
    ........
    -“ödeme hizmetlerinde, elektronik para ve ödeme kuruluşları tarafından diğer mükelleflere işlemle doğrudan bağlantılı olarak hesaplanıp işlem başına aktarılan bir komisyon tutarı bulunması halinde bu tutar lehe alınan paranın hesabında işlem maliyeti olarak dikkate alınabilir. ancak işlem anında ortaya çıkmayan veya işlem anında ortaya çıkmakla birlikte tutarı net bir şekilde hesaplanamayan maliyet unsurları lehe alınan paranın hesabında dikkate alınmaz.”

    -“türkiye’den yurt dışına yapılacak para havalesi işlemlerinde, işleme aracılık eden temsilcinin bsmv mükellefi olan bir kişi olması halinde; yurt içindeki temsilcinin kendi payına düşen komisyon tutarı üzerinden, ödeme kuruluşunun ise yurt içindeki temsilcinin kendi payına düşen komisyonu kestikten sonra kendisine aktarılan komisyon tutarı üzerinden bsmv hesaplaması gerekir.

    “örnek: bayan (c), yurt dışında yaşayan kızına ödeme kuruluşunun temsilcisi (b) bankası aracılığıyla 1.000 tl göndermiş, banka bu işlem için 10 tl komisyon tahsil etmiştir. banka tahsil ettiği komisyonun 3 tl’sini keserek 7 tl’sini ödeme kuruluşuna aktarmıştır. buna göre, ödeme kuruluşunun lehe aldığı 7 tl üzerinden bsmv hesaplaması gerekmektedir. bankanın ise ödeme kuruluşuna aktardığı tutar dışında kalan 3 tl üzerinden bsmv hesaplaması gerekir.

    “örnek: bayan (d), yurt dışında yaşayan kardeşine ödeme kuruluşunun temsilcisi bsmv mükellefi olmayan (k) a.ş. aracılığıyla 1.000 tl göndermiş, (k) a.ş. bu işlem için 10 tl komisyon tahsil etmiştir. (k) a.ş. tahsil ettiği komisyonun 3 tl’sini keserek 7 tl’sini ödeme kuruluşuna aktarmıştır. buna göre, ödeme kuruluşunun lehe aldığı 7 tl üzerinden bsmv hesaplaması gerekir. (k) a.ş.’nin ise ödeme kuruluşuna aktardığı tutar dışında kalan 3 tl üzerinden kdv hesaplaması gerekir.

    “yurt dışından türkiye’ye yapılacak para havalesi işlemlerinde, işleme aracılık eden temsilcinin bsmv mükellefi olan bir kişi olması halinde; yurt içindeki temsilcinin ödeme kuruluşunca kendisine aktarılan komisyon tutarı üzerinden, ödeme kuruluşunun ise temsilciye aktaracağı komisyon tutarı dışında kendisine kalan tutar üzerinden bsmv hesaplaması gerekir."
    ............

    görüldüğü üzere söz konusu genel tebliğ, bsmv’nin matrahı olan lehe alınan parayı, şirket lehinde kalan tutar olarak açıklamaktadır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap