2 entry daha
  • marx'ın metafetişizm kavramını tüm çıplaklığıyla göz önüne sunan bir durum. benim de kafamı hayli kurcalayan bir meseleydi bu. bir gün durakta otobüs bekliyordum benimle birlikte liseli oldukları anlaşılan 5-6 çocukta vardı. bunlar tipik ergenler gibi ilgi çekmek için bağıra çağıra konuşuyorlardı. tabi bende dinliyordum, anladığım kadarıyla aralarından iki tane iphone 7 almıştı, o dönem yeni çıkmıştı, tek muhabbetleri telefondu. bi ara selfie çekelim dediler telefonu yeni olanlar öne geçtiler bazı arkadaşlarına da şakayla karışık (aslında bence gerçek ama neyse) sizin iphone'nunuz yok siz arkaya geçin dediler. aralarından bir çocukta bu statü de gerilerde olmamak için "ya oğlum babam da almış bundan kullanmasını bilmiyor ben ona öğretiyorum" diyordu. sonra bunların arabası geldi hepsi ceplerinden para çıkarıyor kiminin parası çıkmıyor kiminin ki eksik. o kadar absurd bir olay resmen bir karikatüre canlı canlı şahit oluyordum. ama işin ironik kısmıysa o gençlerde bunun farkındaydı hatta kendi aralarında cebimizde otobüse binecek para yok iphone var diye şakalaşıyorlardı.

    ben sosyoloji okuyordum o dönemde bir dersimiz de kapitalizmi işleyip marx'ın metafetişizm kavramı üzerinde tartışıyorduk sanırım bu olayı görmeseydim o kadar iyi anlamazdım o kavramı.

    ben hiç kullanmadım iphone kullanır mıyım bilmiyorum. kullandığım akıllı telefonlar her zaman iphone dışında ki bir iki markanın s ya da g serilerinin 3 minisi oluyordu. param olsaydı belki daha pahalı olan versiyonlarını alırdım belki de toplumdaki hiyerarşik sistemde üst basamaklarda olduğumu kanıtlamaya çalışmak için iphone alırdım. bunu öğrenci olduğum için bilmeyecem. aldığım telefonlarda babamın ekonomik seviyesine en uygun fiyata denk getirmeye çalışıyordum.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap