8 entry daha
  • bu konunun uzmanı falan değilim. ama başlık sahibinin bahsettiği ilk sureyi (enbiya) buldum okudum. agnostik biri olarak, sorgulayan biri olarak anladığım şu oldu ki, kuran yazarı (her kim ya da ne ise) mekkeliler'e meydan okumuş ve kıyamette onların cehennem yakıtı olacağından bahsetmiş. bahsedilen sureler ise evrenin nasıl sonlanacağını anlatıyor ama ben nasıl başladığıyla ilgili bir bilgi göremedim. ama yıllardır bildiğim şey şu ki, bilimsel her gelişmeden sonra çeşitli şarlatanlar çıkıp "bu zaten kuranda bilmemne ayetin bilmemne suresinde yazıyordu." der ve sureyi okuduğumuzda genelde muhammed'in eşleri ya da eşi olması istediği genç kadınların ona helal kılındığıyla alakalı bir sure çıkar.

    kuranın yorumlanmasıyla ilgili yapılan mantıksızlık da bence burada başlıyor. peygamberin özel hayatı ile ilgili bu kadar detaylı bilgiler ve emirler içeren bir kitabın aynı zamanda bilimin bütün sorularına cevap olacağını düşünmek salaklıktır.

    ateistlerin tutarsızlığına gelince, dinleri ve tanrıyı kavram olarak hür bir iradeyle irdelemek elbette bazı tutarsızlıklar yaratacaktır. aynı metni okuyan iki kişi farklı sonuçlara ve farklı yorumlara ulaşabilir. müslümanlar'ın kendi kitapları konusunda bu kadar fikir ayrılıkları varken ateistlerden kuran konusunda fikir birliğinde olmalarını istemek bence çok mantıklı değil.

    ayrıca, şu noktada bir karar vermek lazım. eğer müslümansan, kitabı allah'ın yazdığına inanıyorsundur, o zaman peygambere gelmiş, kendisinin yazmadığı bir kitapla peygamber neden filozof olsun? oradaki yazılanların hiçbirini kendisi düşünmemiş sadece anlatılmasına aracı olmuş. eğer peygamber yazmış ise ve metni bir ateist gözünden inceliyorsak da bunu diğer felsefi metinlerle karşılaştırmak lazım. ben kendi yazısılarında özel hayatından bahseden ya da kendisine tanınması gereken ayrıcalıkları yazan bir filozof görmedim.

    edit: imla
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap