2 entry daha
  • son 50 yıldır gözlemlenen küresel ısınmanın ve dolayısıyla neden olduğu iklim değişikliğinin çoğunlukla insan elinden çıktığı ispatlanmıştır. 1750 yılından bu yana atmosferdeki co2 konsantrasyonunu % 30 artırarak tavanlara sıçratmışız. bunun en büyük nedeni tüm dünyanın kullandığı enerjinin %80'ninin petrol kaynaklı olmasıymış. rüzgarımız vardı da biz mi sakladık? suyla çalışan araba var mı ki binelim soruları gelebilir akla. cevabını vermeyi çevre dostlarına bırakıyorum, benim yerim dar.

    bu arada sadece atmosferi boğmakla kalmamış, suları da taşırmışız. 20. yüzyılda su seviyesi 10 ila 20 cm artarken, bu su basımı olayının 2100'de 88 cm'e çıkması bekleniyormuş. en kötüsü, kıyı nüfusunun çok yoğun olduğu bangladeş gibi ülkelerle, bazı ada ülkelerinin serin sular tarafından yutulması tehlikesi hiçte uzakta değil görünüyor. mesela maldivler'in tamamen ortadan kalkması sözkonusu olacak böyle bir durum gerçekleşirse.

    sera gazı emilimindeki düşüklük nedeniye kutuplardaki yaşam da bu ısınmadan nasibini alıp, canlı canlı eriyormuş.

    bunları öğrenince, dünyanın, uzaydan bakan biri için, çürümesi için sıcak bir ortamda masa üstüne bırakılmış bir portakalın geçirdiği evrelerin, kameraya kaydedilerek hızlandırılmış görüntüsüne benzediğini hayal ettim bir an.
379 entry daha
hesabın var mı? giriş yap