• ön edit: sonradan satılan led ampul ile fabrikasyon gelen led arasında benzerlik yoktur. fabrikasyon bir led sistemde ampul yoktur. aracınızda fabrikasyon olarak hangi far sistemi geliyorsa [reflektör halojen, reflektör xenon (çok nadir), mercek halojen, mercek xenon, bi-xenon, led, bi-led, matrix] orijinal ampul sistemini mümkün mertebe bozmayınız. göze hoş gelen aydınlatma gözü yorabilir, yakın mesafede çok iyi iken uzak mesafede yetersiz kalabilir veya diğer sürücüleri rahatsız edebilir. ilgili entry bilgi vermek amaçlı olup sonradan satılan led sistemler ile ilgili bir tavsiye amacı taşımamaktadır.

    daha çok renginden ötürü satıcıların bir tür xenon tipi ampul olarak tanıttığı, ancak öyle olmayan ampul tipi.

    kendisi safkan led ampul olmakla beraber kullanıcılara xenon ve halojen ampullere göre avantaj ve dezavantajlar sunmaktadır.

    öncelikle dezavantajlarından bahsetmek gerekirse, led ampuller yapıları gereği özellikle halojen ampullere göre oldukça iri bir yapıdalar. bunun sebebi ise led ampulun arkasında irice bir soğutma fanı bulunmasıdır. özellikle fara erişimin zor olduğu araçlarda montajı zorlaştırmaktadır. şahsi aracım olan clio symbol mk2 aracın kauçuk arka far kapağında ufak bir modifikasyon yaparak led ampul montajı gerçekleştirilmiştir. kimi kullanıcılar ise soğutma bölümünü sökerek ya da kenarlarını törpüleyerek montajı gerçekleştirmektedirler. genellikle çoğu araca kolaylıkla montaj gerçekleşmektedir.

    bir diğer dezavantaj ise aydınlatma kalitesi. özellikle hid halojen merceklerle beraber kullanılan kalitesiz led ampuller trafikteki sürücülerin güvenliğini tehlikeye atacak kadar kalitesiz sonuçlar ortaya çıkarabilmektedirler.

    (video'yu 3:36'dan itibaren başlatırsanız yukarıda bahsettiğim durumu görebilirsiniz)

    https://www.youtube.com/watch?v=0ndarg_a214

    unutmayınız ki estetik aydınlatma aynı zamanda güvenli aydınlatmadır.

    voltaj uyumu led ampullerde karşılaşabileceğiniz muhtemel problemlerden birisidir. led ampuller sıradan halojenlerden 1/4 oranda daha az elektrik tüketebilmektedirler. aynı zamanda xenon ampullerden de benzer şekilde daha az elektrik tüketerek yolunuzu aydınlatmaktadır. ancak özellikle yeni araçlar ampullere giden düşük akımdan ötürü arıza ışığı yakabilmektedirler. fakat bu sorun, yanında ek sürücü gelen led ampuller ile beraber çözülebilmektedir.

    şimdi sıra geldi led ampullerin avantajlarına:

    elektrik dostu teknolojisinden ötürü, özellikle halojen ampullere göre, kat kat daha az elektrik tüketerek çok daha yüksek miktarda ışık üretebilmektedirler.

    uygun modeller seçildiği taktirde eski ya da yeni bir çok araç üzerinde gayet uyumlu bir şekilde çalışabilmektedirler. aynı zamanda uyumlu model seçildiği sürece sağlıklı aydınlatma için en önemli gereksinimlerden birisi olan "kesilme çizgisinden" ödün vermeden güvenli aydınlatma sağlamak mümkündür. fakat kesilme çizgisi elde edilse bile aydınlatma mesafesi xenon ya da halojen kadar iyi olmayacaktır. led ampulun yarattığı parlaklık insanları aldatabiliyor.

    (video'yu 7:30'dan itibaren başlatarak yukarıda bahsettiğim örneğe dair içerik görüntülenebilir.)

    https://www.youtube.com/watch?v=isfz1uyafnk&t=533s

    led ampullerin bir diğer avantajı ise tepkime süresi. özellikle yapısı xenon farlarda bulunan gecikme (farı açtıktan sonra yaklaşık olarak 10-15 saniye sonra maksimum ışık seviyesine ulaşması) led ampullerde yaşanmaz. halojen ampullerin aksine led ampuller bazı kaynaklara göre saniyenin milyonda biri gibi bir sürede yanıp söndüğü söylenmektedir. bu durum özellikle selektör yaparken oldukça işe yaramaktadır. farın tıpkı bi-xenon merceklerde olduğu gibi ışık seviyesinde yarattığı ani değişim karşı taraftaki sürücüler tarafından çok daha çabuk şekilde fark edilmektedir. şahsımı bir çok kez kazadan kurtarmıştır.

    led ampuller yapısı gereği halojen ve xenon ampullere göre daha karmaşık gibi görünse de ışığı ortaya çıkarma pratiği led ampulleri çevresel faktörlere karşı daha dayanıklı kılmaktadır. piyasada yaygın bir markadan satın alabileceğiniz giriş seviyesi bir led ampul yaklaşık olarak 20-30 bin saat hizmet garantisi sunmaktadır (genelde bu kadar gitmiyor). kaliteli ürünlerde bu süre 100.000 saati geçmektedir. aynı zamanda suya karşı dayanıklı olması ile beraber daha az elektrik kullandığı için otomobilin farının su geçirmesi ya da far sigortasının görevini doğru yapamaması gibi senaryolarda bozulma olasılığı daha düşüktür. aynı zamanda led ampullerin içerisindeki çip ani akım değişimlerinden koruma görevini de üstlenmektedir.

    halojen far merceği ile uyum sağlayan bir led ampul xenon ampullerde olduğu gibi far yıkama sistemini zorunluluk haline getirmez. dolayısı ile periyodik araç muayenesinde problem çıkartmamaktadır. fakat ideal kesilme çizgisi elde etmek zordur. çok zordur.

    yalnızca araçların farlarında değil, otomobillerde iç aydınlatma, plaka aydınlatma gibi bir çok ışık kaynağı led ampuller ile değiştirilerek güzel sonuçlar elde edilmektedir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap