5 entry daha
  • şeytan kavramı semavi dinlere ait bir kavramdır. ve bizim aynı dili konuştuğumuz ülkemizde bu semavi dinlerden biri olan islam dininin varlığına gönülden inanan insanlar var ve sayıları toplumun büyük bir kısmını oluşturuyor. tüm bu insanlardan özür dileyerek başlamak istiyorum amacım inandığınız dini sıradanlaştırmak değil. amacım sadece; başlıktaki gibi hakkında insanı fikir yürütmeye kışkırtan bir konuda farklı bir bakış açısını buraya not düşmek.

    semavi dinlerin yanlış bilmiyorsam önemli bir özelliği, insanların gökyüzüne bakma amacına yeni bir sebep eklemesi olmuş. yani insanlar o zamana kadar gökyüzüne bakarken mevsimleri anlayabilmek için bakmışlar. var olmaları buna bağlı olmuş, ayrıca bu bir toplum olarak ta hayatta kalmalarını sağladığı için kültürün bir parçası olmuş olabilir. biz bu dönemleri pagan dönemler olarak adlandırıyoruz. insanların tabiat anaya dönük olduğu ve edilgenliğini kabullendiği dönemler. bir nevi cennet.

    derken doğada tespit ettiğimiz tekrar eden olayları faydamız için kullanmaya başlıyoruz. bu dönemde akıl ön plana çıkıyor ve akıl sayesinde doğanın o kadar da kutsal olamayabileceğini kavrıyoruz. malum bizi maymundan ya da neandarthelden ayıran akıl dediğimiz bir özelliğimiz var. o kadar üstünüz ki; bu olsa olsa tanrısallıktır ve makamı(aklın kaynağı) göklerde bulunur. adem'in hayal dünyası.

    öyle ya da böyle kafamızı yerden kaldırıp gökyüzüne döndürmüşüz. yeni bir kültür doğarken eskisi olmaması gerekene dönüşmüş. belkide hedonizmin hümanizme dönüştüğü zaman buralara denk gelmiştir. bizim doğaya, tabiat anaya ait olduğumuzu hatırlatan davranışlarımızı "ayıp" diye nitelemeye başlamışız. başta cinsellik olmak üzere beslenme, boşaltım sistemi aktiviteleri(osurmak komik ve yüzsüzce yapıırsa aşağılık bir eylemdir) gibi doğuştan gelen ve düzeltilme gereksinimi olmayan olgular kültürümüz ile disiplin altına alınmaya başlamış ve bunlar konusunda adap geliştirme zorunluluğu doğmuş. bu noktada "şeytan" adı verilen figür, topluluğun yapmamamız gereken davranışlar konusunda bireyi kışkırtan doğamıza verilen isim olmuş.

    bu konuda tom robbins'in "sirius'tan gelen kurbağa" isimli kitabı yukarıdaki düşüncelerimin oluşmasında büyük pay sahibidir. kitap, şeytan figürünün "pan" isimli kısaca hedonizm tanrısından semavi dinlere nasıl "şeytan" olarak devşirildiğini anlatmaktadır. kitap özellikle bir erkek için okuması zor olsa da okunmasını şiddetle tavsiye ederim. bana bu kitabı okumamı tavsiye eden o zaman ki kız arkadaşıma da ayrıca bir kez daha teşekkür ediyorum.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap