• entelijansın tdk karşılığı yok. ama zaten celal şengör'ün de sıfatlar arasında tam bir kaşılığı bulunmuyor. öyle olduğu için aydınlar topluluğu demek olan entelijansiyadan türettim entelijansı. tdk ekleyebilir dağarcığına.

    celal şengör... deyince aklıma baron de charlus geliyor; kitabı* okuyanlar ne demek istediğimi tam anlayacaklar. hoş bir bayan gördüğünde tıpkı bir 19. yüzyıl* asilzadesi gibi elini öpüyor. davetlere bayılıyor. pek çok önemli bilimsel cemiyete de üye. müzik olarak yalnızca ve sadece klasik müzik dinliyor. gogol'un ölü canlarındaki uşak gibi entelektüel görünmenin bir imitasyonu değil; gerçekten derin bir içgörüye sahip. mesela, afet inan* piri reis'in haritası amerika'nın ilk haritasıdır derken zırrr-valamıştır diyebiliyor ve yaşanan siyasi gerilimin planlı ve amaçlı olabileceğini düşündüğünü söyleyerek, öyle zannedilse de, tabuların arkasında saklanmadığını gösteriyor.

    sözünü sakınmıyor ama bunu kuru gürültü olarak yapmıyor. söylemlerinin altındaki doluluğu hissedebiliyorsunuz. sırf tutkusu uğrunda hırsa kapılıp, birilerinin maşası, oyuncağı olarak evrim teorisine saldıran projelere pabuç bırakmayacak kadar da zeki.

    celal şengör'ün alameti farikası işte budur. bu yüzyılda yaşıyor gibi görünmez ama yine de gelecek projeksiyonundaki diyapozitifleri en gerçekçi olan kişilerden biridir demek de yanlış olmaz kanaatimce.
hesabın var mı? giriş yap