6 entry daha
  • önemli amerikan yazarlardan tennessee williams oyunu.

    bu dramaya mitolojik okuma ile yaklaşmak istiyorum şimdi. hadi bakalım.

    ilk önce isimlere değinmek istiyorum. violet venable. venable kelimesi neyi çağırıştırır? kökü ven- olan kelime venüs’ten (bkz: afrodit) gelir. venüs, güzellik ve aşk tanrıçasıdır ama aynı zamanda oğluna aşıktır. (bkz: sebatian)
    peki ya sebastian? ismi zaten bize oldukça ipucu bermektedir. eril güzelliği temsil eden st. sebastian, david heykeli ve apollo belveder, oğlumuz sebastian’da vücut bulmuştur. peki nedir st. sebastian ile bizim oğlanı bir yapan? hayatları neredeyse birebir aynı. st. sebastian, isa gibi hıristiyanlığı yaymaya çalışırken yine isa gibi çarmıha gerilip öldürülmüştür. yeniden canlandığında bu sefer tanınmayacak hale gelene kadar taşlanarak öldürülmüştür. bizim sebastian’la aralarındaki benzerlik tanıdık geldi mi? bizim oğlan da oyunun sonunda küçük çocuklar tarafından yenerek ölmüştür, tanınmaz hale gelmiştir.

    sebastian’ın ölümü yine annesi violet yüzündendir çünkü sebastian’ı oedipus haline getiren yine kendisidir. yalnızca kendi hermetik düzeni bozulmaması adına bunu çaktırmamaya çalışmaktadır. sebastian, sahilde kaplumbağaları izlerken tanrıyı bulduğunı söylemişti ya hani? hayır. orda aslında gördüğü şey, annesiyle olan “birlikteliğinin” ne kadar yanlış olduğuydu. çünkü anne kaplumbağalar, yumurtladıktan sonra okyanusa geri dönmüşlerdi. yavru kaplumbağalar ise okyanusa giderken kuşlar tarafından öldürülmüştü. sebastian orada, annesinden uzakta kalırsa nasıl öleceğini de görmüştü. ve bu yüzden budist tapınağına gidip ‘maddi’ hayatından uzaklaşmaya çalışmıştı.

    maddi kelimesinin kökeni mater’dir. şöyle ki: mater-mother-materie-material. annede ihtiyacı olan bütün maddi şeyler vardır zaten, bu da bizi direkt olarak venüse getiriyor.

    gelelim lion’s view hastanesine. bir aslan kafası, erkek aslandan bahsediyorum, yelekeriyle birlikte bir güneşe benzer. güneş diyince aklımıza hangi tanrı gelir? apollo. apollonun peki en önemli özelliklerinden biri nedir? doktor olması. ve apollon özellikle düzen koruyucudur, sisteminin bozulmasını asla istemez (apolonik düzen vs.)

    nasıl sonuca bağlayabilirim bilmiyorum çünkü bir sonu yok yani ucu açık bir konu ama yine violet ile bitirmek istiyorum. violet ana tanrıçadır. ve bazı düşüncelere göre, persephone, demeter ve hecarte aslında aynı ana tanrıçadır. persephone: maiden goddess, demeter: the woman goddess, hecate: crone goddess. demeter, persephone kaçırılınca woman goddess özelliğinden uzaklaşıp, cadı tanrıçaya dönüşmüştür ve böylece bütün ekinleri kurutmuştur. biz de burada violet’ın crone goddess halini görüyoruz. değer verdiği tek şey, sebastian, ölmeden önce yeğenlerine ve ailesine maddi destekte bulunurken; sebastian öldükten sonra bir cadı tanrıçaya dönüşüp insanlara kötülük yapıyor (bkz: catherine) (bkz: lobotomi).

    telefonda yazmak biraz zor oldu ama belki bi ara gelir düzenlerim tekrar buraları.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap