• meb'nın açıkladığı öğretmenlik mesleğini seçecek bireylerde aranması gereken yeterliklerdir.

    kaynak:
    öğretmen yeterlikleri

    linkte meb öğretmen yeterliklerini açıklamış. üç temel kriter var yeterliklerde; mesleki bilgi, mesleki beceri,tutum ve beceriler. daha önce açıklanan yeterliklerin revize edilmiş hali. özel yeterlikler belirlenmişti daha önce, şimdi ise genel yeterlikler olarak revize edildi.

    metinde ilginç nokta ise öğretmenliğin ülkemizdeki en saygın mesleklerden olduğu. öğrencilerin öğretmen olmak için yanıp tutuştuğu, öğretmene verilen değer konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğu belirtilmekte.

    bir kısa film vardı, öğrencilerin oynadığı. öğretmenler gününde düşmüştü internete. orada öğretmenin işine herkesin (müdür, veli, meb, öğrenci vs) karışması, ek iş yükleri, toplumdaki psikolojik baskı (2 ay yatıyorlar), şehit öğretmen, dayak yemiş öğretmen, öğretmenin geliri gibi konuları eleştirel bir şekilde oynamıştı öğrenciler. işte ülkemizde gerçek öğretmen o videodaki öğretmendi, bu raporda yazan her şeyin güllük gülistanlık olduğu bir de üstüne artık yeterliklerimiz bunlar dendiği öğretmen değil.

    --- spoiler ---

    türkiye, öğretmene verilen değer konusunda dünyada en önde gelen ülkelerden biridir. küresel öğretmen statüsü endeksi’ne (global teacher status ındex) göre türkiye’de öğretmenler toplumda gördükleri saygınlık bakımından dünyada üçüncü sıradadır. türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu tarafından desteklenen “türkiye mesleki itibar araştırması” başlıklı çalışmada öğretmenlik, türkiye’de statüsü en yüksek dördüncü meslek olarak değerlendirilmiştir. 2006 yılı pısa verilerine göre, 15 yaş grubu öğrenciler arasında gelecekte öğretmen olmayı planladıklarını belirtenlerin ülkemizdeki oranı %25’tir. türkiye bu oran ile oecd ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

    --- spoiler ---

    bu yeterliklere paralel bir öğretmen yetiştirme planı uygulanırsa ancak bu öğretmenler yetişir. bu yeterlikte öğretmenlerin yetiştirlebilmesi için o fakülteye gelecek öğrenci profilinin de belirli olması gerekir. daha çok şey gerekir ama işte. siz iyi bilirsiniz tabi ama sadece karar almakla nitelikli öğretmen yetişmez, buna uygun min. şartları da sağlamak gerekir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap