6 entry daha
  • internetin ağzına sıçacaktır, önce anahtar kelimeler gelsin;
    ad blockerların efektif olarak engellenmesi (ziyaretçi bu sana)
    reklam gelirlerinde ciddi düşüş (webmaster bu sana)
    site performanslarında çok ciddi düşüşler (sonra şoför hepsine)

    sektörden yıllardır beklediğim bir adımdı. atılacağı kesindi ancak ne zaman diyordum. sonradan fark ettim ki yola çıkmış bile.

    google'ın site sahiplerini ve ziyaretçilerini kombo düzmek için alttan alttan piyasaya sürdüğü ahlaksız fasilitedir.
    önerim, direkt bloklayın. hatta domain blok, kökten çözüm
    *googletagmanager*
    *googletagservices*
    direnmezseniz alayımızı zikecek. izahı adım adım aşağıda.

    aydınlatma kısmı;
    1- potföyü geniş bir web developer ve tasarımcıyım. aşağıda yazacaklarımı okurken konuya reklam istemeyen ziyaretçi penceresinden baktığımı düşünmeyin diye yazıyorum.

    2- bu servis istediğini elde ederse (ki bence çok zor) hem reklamdan para kazananların hem de ziyaretçilerin ağzına sıçacak.

    3- yazılanları anlayabilmeniz için yazılımcı olmanız gerekmiyor, elimden geldiği kadar basit aktaracağım.

    * öncelikle nedir bu bok yiyen?
    yazılım bilmeyen ancak siteden reklam geliri elde etmek isteyenler için bir tür kolaylık servisi. sitenize eklemek istediğiniz 3.parti yazılımları bu google servisine ekliyorsunuz, o da sitenize entegre ediyor. daha basit anlatamam idare edin.

    * vauuwww yenilik?
    yok amk, konseptin geçmişi 10 seneden fazladır. uzun süredir araya google'ı salça etmeden bir çok yazılımda zaten yapılabiliyor. olmayanına da eklemek çok kolay.

    * e madem kolay neden google'a ihtiyaç var?
    var çünkü artık hello world dahi yazacak bilgisi olmayan tatlısu kurbağaları, wordpress çakıp hacı site yaptım diye satıyor. bu servis de o malların mağdur ettiği bahtsız müşterilerin önüne dayatılıyor.

    * e ne olur bunu yazılım eklemese de google eklese?
    işte zurnanın zırt dediği yer....

    ad blockerlerin sonunun getirilmesinin önündeki en büyük engel adres (domain) tabanlı bloklamadır. kodlar rastgele olarak karmaşıklaştırılarak (obfuscate) içerik analizi işlemcinin kaldıramayacağı kadar zorlaştırılabilir. keza css kodlarında benzer girişimler mevcut. ancak adres bloklanıyor ve bunlara gerek kalmıyor.
    şimdilik...

    ancak bir gün bir yavşak çıkar ve der ki, one address to rule all.
    amaç kolaylıklar ve şirinlikler ile 3.parti tüm servisleri google tag'e mahkum etmektir.

    plan teknik/mantık dahilinde şu aşamalardan geçer.

    1- google tag'in yaygınlaşması ve tüm ek servisleri (reklam, yorum, anket, sayaç, xml import vs.) tekeli altına alması.

    2- ardından google diğer yayıncılara da direkt tag sunucularından beslenecek şekilde bir altyapı opsiyonu sunar. yani kardeş sen sunucularını bile yorma. ben tek tıkla senin yazılımlarını/reklamını vb. ekleme imkanı verdim. hem bak senin adreslerin de hep bloklu. kullanıcılar da tag'i pek sevdi vs.

    3- google tag üzerinden eklenen kodların direkt diğer servislerin domainlerine değil, proxy gibi basit bir mantıkla google sunucuları üzerinden onlara erişiminin sağlanması.

    4- böylece google tag'i bloklarsanız 3.parti her şey gider, site piç gibi kalır. e açınca da reklamın alayı doluşuyor!!!

    ve ilk kıyamet... cpu ve ram'ler filtrelemeye yetmiyor.
    4. madde ile bildiğimiz anlamda ad blockerlerin sonu gelir...
    artık blockerlar sistemde çalışıyorsa bir sürücü ile direkt adaptörü dinlemek ve bir sertifika yükleyerek https trafiğe de el atmak (çok sakıncalı) zorunda. çünkü paket analizi yapacak. kaldı ki microsoft bunu kafadan engeller.

    tarayıcı eklentisi olarak çalışanları da tüm sayfa kodlarını okumak ve filtrelemek zorunda. zaten yapıyor demeyin. sağlam bir ön filtrelemenin üzerine yapıyor. ayrıca kaynak site dışı adresler gibi çok kolay bir argümanları var şimdilik.
    bitmediii...

    5- google kendi sunucularından beslemesi yapılan 3.parti site kodlarını değişken olarak (polimorfik) şifrelemeye (aslında obfuscate) başlar. böylece ad blockerlarda mecburi sandbox dönemine girilmiştir. antivirüsler kadar kaynak yemeye ve sistemi yormaya başlarlar.

    ikinci kıyamet...
    artık adblocker kullanmak için çook sağlam bilgisayarlara ihtiyacınız var. her yeri de leş reklamlar almış. çözüm googletag'i bloklayıp 3. parti ne varsa amk hepsinin demek. veya dememek...

    işte burada insanlar pes ederse google'da duracaktır. etmedi ve googletag'i de mi bloke ediyorlar?

    6- site şifrelenir... her site içeriği google'ın bir servisi ve vereceği anahtar ile şifrelenir ve yüklenen sitenin görüntülenebilmesi için google tag services'e entegre decoder'in yüklenmesi gerekir.
    hiç aklınıza gelmemişti değil mi? şimdi cafer sıçıyor...

    üçüncü kıyamet
    google artık taşaklarınızın sahibi. ayrıca bilgisayarınız da eskisinden çok yoruluyor, böğürüyor. yayıncılar ekseriyetle bu boku entegre ediyor zira size reklamlarını sike sike izlettiriyorlar. ancak farkında olmadıkları şey tüm reklam ve saas servislerini google denen itin tekelci kucağına atmış olmaları. rövanşı ağır olacak...

    7- reklamların zorla izlettirilmesi ve kullanıcı alışkanlığı sayesinde pazarda tekel olan google'ın diğer reklam mercilerini ve hatta 3.parti masum servisleri haraca bağlaması.

    dördüncü kıyamet
    artık google dışı mecralarda da kazancınız ciddi ölçüde düştü. zira araya komisyon girdi. tekelleşme budur net... ücretsiz servisler de haracı kompanse etmek için kendi reklamlarına daha çok abandı. halen ücretsizler ama servisler de kerhane gibi fosforlu reklam basıyor.

    ziyaretçilerin sörf deneyimi leş, site sahiplerinin performas ve sorunları var ve kazançları piç oldu. kime yaradı bu iş?

    ya tag servisi bloklanacak ya da bunlar tek tek olacak
    at fav'a bekle...

    edit büdüt imla
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap