• arap düşmanlığı için kullanılan facebook paylaşımlarında geçen isimlerden biri. peki paylaşım ne.

    "halep’te hemşirelik yaptığım dönemde,
    3 tabur yaralı türk askerini tedavi ederken, hastaneyi araplar bastı.
    sırayla o yaralılara süngüyle sert darbeler geçirdiler.
    öylesine içim yandı ki 2 damla gözyaşı içinde sonunda dayanamayıp dışarıya çıktım.
    halep’teki son osmanlı askerleri de o hastanede arapların tekbirleriyle öldürüldü.
    aynı gün, kudüs düşmüş, ingilizler kudüs’e girmişti.
    şaşkınlık içerisinde arapların bunu kutladığını gördüm.
    inanın hep önyargıyla yaklaştığım bu insanların uğradıkları ihanetleri, hele o hastanede ölen askerlerin cesaretleri beni öylesine etkilemişti ki bu insanlar için günlerce ağlamıştım."

    parça parça inceleyelim paylaşımlarda dr. w.h.t. squires olarak geçiyor ama daha önce hemşireymiş yani hemşirelikten doktorluğa geçmişmiş nasıl oluyor bu oldukça ender rastlanılan bir olay olmalı. 3 tabur yaralı türk askerinin olduğu hastaneyi araplar basıyor 3 tabur asker yaklaşık 300 kişi eder 300 yaralının bulunduğu bulunduğu hastane nasıl bir hastane çevir hatası olmuştur belki diyelim devam edelim. aynı gün kudüs düşmüştü kudüs düştüğün zaman halep osmanlı elindeydi o zaman hastane basılırken türk askerleri ne yapıyordu. tekbir getirerek türk askerlerini öldürdüler diyor o zaman tekbir getirme adeti varmıymış hiç sanmıyorum.

    şimdi w.h.t. squires ismini türkçe sitelerde aratalım.
    en eski şu kaynakta bir yorumda geçiyor olayı farklı anlatıyor.

    "1921 yılında kudüs’e giden amerikalı dr. w.h.t. squires hatıralarında, amerikan hastanesi’nde türk yaralı askerlere bakan bir katolik hemşirenin, türkler’in şehri terk ettiklerini duyunca türk yaralıları tedaviyi bırakarak gözyaşları içinde tanrısına şükür duası ettiğini yazmaktadır. "

    edit1: tosun saral bey bu yazıyı bir dergide de yayınlamış merak edenler için
    http://www.academia.edu/…di._how_we_lost_jerusalem_

    bu hatıratı ve yazarı aratalım kaynak kitap bulunmuyor ama dr. wh.t squires diye tek bir kişi bulunuyor william henry tappey squires söz edilen bu kişiyse paylaşımlarındaki kadın fotoğrafı yanlış bu kişi erkek o zamanlar erkek hemşire olmadığından hemşirelik yapmasına imkan yok. bu yazı dr. w.h.t kimmiş diye merak edenler için yazılmıştır. umarım şu saçma salak paylaşımın azalmasına yardımcı olur çok yerde karşıma çıkıyor sinir ediyor.

    edit2: buradaki kaynağa göre dr. w.h.t. virginialı bir misyonermiş. farklı bir olayı anlatıyor olabilir bir hemşirenin ingilizler yafa kapısında haberini alınca tedavi ettiği türk askerin bacağını fırlatıp ingiliz askerlerine koştuğunu anlatıyor(vay orospu vay). o bunu diyince boğazımda sıkışma hissettim diyor. alıntı yapılan kaynak verilmiş ama kitabın kaynakça bölümünü görüntülenemediği için yazamadım dr. w.h.t anılarını yazmış burası kesin.
    katkısı için @3lly'e teşekkürler.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap