3 entry daha
  • kenter tiyatrosu'nda 16 aralık'ta izlediğim tiyatro oyunu. genco erkal'ın isminden dolayı listeye aldığım bir oyun.

    kenter tiyatrosu'nun o tarihi dokusunu ve yaşanmışlığını seviyorum. oraya tiyatro izlemeye gelen kitle de avm seyircisinden farklı bir kitle. önümde oturan kadınlar tiyatronun ne kısıtlı imkanlar ile yapıldığını anlattılar, birileri destek oldukça koltuklara isimleri verilmiş. şimdi o yazılar kalmamış diyorlardı. tiyatronun girişinden salona girene kadar geçtiğiniz duvarlardaki afişlere ve fotoğraflara baktıkça kimler gelmiş kimler geçmiş diyorsunuz. yakaladığım güzel oyunlar olduğu gibi kaçırdığım oyunlar da var. keşke fırsat yaratıp da gitseydim pişmanlığı oluyor.

    genco erkal'ın oyununu bu nedenle kaçırmak istemedim. kendisinin nazım hikmet şiirlerine hayat verdiği iki oyununu iki güzide yerde izleme şansım oldu.

    gezi olaylarının en şaşalı günlerinden biri olan 1 haziran'da ali paşa hanı'nda nazım hikmet'in 50. ölüm yıldönümü için uyarladığı "yaşamaya dair – bursa cezaevi'nden mektuplar"ı izlemiştim. müthiş bir geceydi. aldığım keyfi anlatamam.

    diğeri de istanbul kadıköy lisesi bahçesindeki tarihi mahmut muhtar paşa konağı’nda açık havada oynadıkları güneşin sofrasında nazım ile brecht'ti.

    bu oyunu da konunun ağırlığına rağmen izlemek istedim. farklı karakterleri canlandırıyor oyun boyunca. mezarcı, organ taciri, siyasetçi vs. hepsinde duru bir oyunculuk ve akıcılık.

    oyun gerçeklerle yüzleştirdiği için insanı biraz darlıyor. keyifli bir konu değil göçmenlerin hikayesi ama güzel bir anlatım var. aynı hikaye üzerine gitmiyor. farklı açılardan kısa kısa hikayeler aktarılıyor. arasız bir buçuk saat sürüyor.

    sonuç: herkesin eşit haklara sahip olduğu bir yaşama hakkı olmalı. kimse göçmen olmak için gelmiyor dünyaya. daha iyi bir hayat belki de sadece hayatta kalmak için bu zorunlu oluyor.

    herkes yerinde mutlu olsa böyle acılar olmayacak. suriye'nin suriye olarak kalmasına izin verselerdi. şam'da namaz kılmayı arzulamasalardı bugün bir sürü insanın hayatı bu şekilde etkilenmeyecekti.

    kötüler göçse öbür dünyaya tez elden de iyiler kendi topraklarında huzurla yaşasalar.

    oyuna puanım: 7/10
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap