814 entry daha
  • günlerdir düşünüyordum, sonunda kabul ettim, kötü değil baya kötü bir star wars filmi bu. gözüme çarpan çarpıklıkları ve tırtlıkları yazıyorum.

    -nüfusu katrilyonlarca olan star wars evrenindeki asi sayısının 400 civarı olması beni oldukça güldürdü açıkçası. bu pezevenkler ne ummakta merak içindeyim, gezegen imha edecek güce sahip first ordera gerek yok, bir otobüs çevik yollasan yeter bu ibnelerin üzerine, komiser yardımcılarından cop yerken "amirim valla ben bunlar ne amaçlıyor bilmiyorum, tesadüfen bindim bu gemiye amirim" diye ağlarlar.

    -bir de bunlar ana gemiyi terk ederken mal mal vuruldular, geriye max. 100-150 kişi kaldı herhalde. binde 0.02 oy alan aşırı sol fraksiyondan bir partiden hallice duruma düştüler, at yarışı sever zengin puştların kumarhanesi önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yapsalar galaksiye daha çok umut verirler ha.

    - filmin mantığı umut üzerine oturtulmuş durumda, sürekli oradan oynuyorlar, saf kötü adam(saf iyi ve saf kötü tırt bir senaryo demektir) olan snoke bile hala umut ediyor bu ibneler diye gülüyor, leia en sonda "evrende umut bitti glb, ii gclr" diyor. ya abi, muhalefette bu mallar olduğu sürece ne umudu, neyin umudu.

    -serseri lavuk asi pilot rolündeki elemana önce "filonun anasını siktin, çıkşarı" denmesi, 5 dakika sonra "şu an tam ihtiyacımız olan adam sensin, git bişeyler patlat hadi" diye gaz verilmesi, film boyunca bu döngüden çıkılamaması nedir anlamadım. ibnede şeytan tüyü de var, amirali generali her türlü dişi bunu görünce dibi düşüyor ama asi hareketin amına kodun be evladım, her söz dinlemezliğinde onar yirmişer ölüyor asiler, bunu ne edeceğük?

    -bu elemanın mallığı yüzünden çok sayıda kayıp verilmesi ve rütbesinin düşürülmesinin ardından filo liderine darbe yapıp asilerin yönetimini ele geçirmesi, daha sonra ise hapse atılacağına ya da "kovuldun siktir git" diye uzay boşluğuna doğru tepikleneceğine yeni lider gibi muamele görmesi, önderlik etmeye başlaması vs. abi bu dükkan 2 aya kapanır, demedi demeyin.

    -tesisatçı, çekik gözlü karının aynı anda güvenlik görevlisi olması, ona buna şok vermesi, daha sonra işi abartıp minyatür death stara saldıran speeder filosuna katılması. (bkz: ne çabuk bitirim oldun be anam) ne alaka lan, böyle bir terfi yok, iki gün önce gevşek vanaları sıkıyorken bir anda sınırlı sayıdaki speederlardan birime komuta etmesi. bu karıdan daha iyi pilotunuz hiç mi yok ey asiler?

    -nijeryalı saat satıcısı stormtrooper kardeşimiz finn ile çekik karının, star wars evreninin en gereksiz misyonlarından birine gitmesi, filmde kapladıkları yarım saatlik gereksiz yer. sırf zenci eleman da birileriyle öpüşebilsin diye eklenmiş işlevsiz karı ya. (bkz: öp beni şapşal) ciddi ciddi böyle sahne eklemişler utanmadan. dün kız kardeşin öldü, bugün başına siyahi bir elemanla beraber stormtrooperlarca idam edilmekten kurtulmak dahi sayısız olay geldi, en son speederınla siyahinin kullandığı speedera yandan çarparak muhtemelen tüm isyan hareketinin amına koydun, hala goygoy peşindesin amk mal karısı.

    -geçen filmde hayatında eline ışın kılıcı dahi almamış rey'in force ve kılıç eğitimi almış midichlorian manyağı darth vader'ın torunu kylo ren'i düelloda yenmesinden sonra(bu olay star wars tarihinde gelmiş geçmiş en saçma şeydi herhalde, hatırlamak bile keyif kaçırıyor aq) en saçma olay olarak force üstadına evrilmesi var. geçen filmde de; hadi diyelim ki güç bunda çok yoğun; kylo ren'in zihin okumasına karşı koydu, eyvallah, daha sonra mind trick atmaya başladı ki sinemada "hassiktir" diye bağırayazmıştım o sahnede; bu filmde ise force nedir hiç bilmediğini öğreniyoruz, luke taşak geçmek için gözlerini kapattırıp bunun parmak uçlarına yaprakla falan dokununca bu salak karının "aha force, yeminlen hissettim" demesine inanamıyorsunuz, lan daha geçende mind trick atıyorsun sıfır eğitim ile, sonra force ile klorofili ayıramıyorsun, daha sonra da kylo ren'le gene aşık atıp force ile çeke çeke ışın kılıcı koparıyorsun. star wars tarihinin en saçma ikinci olayı da bu herhalde, başımıza bir anda force üstadı kesildi pezevenk karı.

    -eyyy kylo ren; sen de geçen filmde çömez köylü kızına düelloda yenil, sonra bu bölümde de diş geçireme, ikiniz iki ucundan force pull ata ata ışın kılıcını kırın. yuh amk, dengesiz ergen irileri sizi, sen damarlarında skywalker kanı taşı, luke skywalkerdan eğitim al, sonra hocanı başına taş yağdıra yağdıra yen, snoke lavuğundan eğitim al, sonra onu da ortadan karpuz gibi kes, ama eğitimsiz tırt bir force adept kızı yeneme, afedersin senin ben aldığın eğitimini sikeyim, okuldaki hocanı sikeyim.

    -snoke denilen yampır ağızlı götveren de nedir, kimdir, nereden çıktı, nasıl supreme leader oldu, kimden force eğitimi aldı, böyle güzel lightning atmayı kimden öğrendi vs. öğrenemeden kırt diye bir bebe tarafından ikiye kesildi. sıfır derinliği olan bir karakter, senaryoya kötü işlenişi ve erken final. galaksiler arası kylo ren ile rey arasında iletişimi force ile sağlayan benzersiz altyapıyı(powerplayini sikeyim) sunabilirken, force'a bu kadar hakimken bu kadar salakça ölmesi senaristlerin hanesine bir fail daha yazdırıyor. (sidious ile kıyaslayamayız, o luke'a lightning atarken koca vader tarafından öldürüldü, bu mal ise kylo'nun hislerine odaklanmışken kylo tarafından öldürüldü aq aptalı)

    -snoke'un odasındaki fedai sürüsünün elindeki balta, kamçı gibi silahlar da güldürdü. böyle saçmalıklar(exotic weapon) evrende anca ücra köşelerde görülür, ne bileyim endor ayında evoklar falan balta kullanır, atıyorum jabba'nın adamları kamçı kullanır ama imparatorun mekanında royal guard için böyle şaklabanlıklara ne gerek vardı?

    -game of thrones'daki brienne of tarth'ı oynayan oyuncunun seslendirdiği disko topuna benzeyen parlak stormtrooper'ın tek iyi yanı, yüzde 99 ihtimalle ölmüş olması ve onu bir daha görmeyecek oluşumuz. geçen filmdeki finn ile kılıç düellosu yapan stormtrooper kadar gereksizdi bu karakter de. neydi bu karakterin amacı, kelle avcısı kadrosunu doldursun diye mi eklenmişti saçma görüntüsüyle, stormtrooper kariyeri yapmayı seçen kadınların rütbe sahibi olabileceğini mi ispatlıyordu, hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

    -eski karakterler ölsün, ortadan kaybolsunlar diye o kadar kasmışlar ki, yeter tamam nalet olsun dedirtti. amiral ackbar öldü eyvallah, luke ermişlere karıştı, han solo da öldüydü zaten. r2-d2nin yerini fırıl fırıl etrafta dönüp duran top robot aldı, c-3po ağza bir parmak bal çalacak kadar görünüyor. arada leia'yı oynayan carrie fisher gerçek hayatta öldü, kasarlarsa grafik olarak az biraz koyarlar gelecekteki filme ama yapacak pek bir şey yok. bi tek chewbacca kaldı ama onun da kılına zarar gelirse hepten amınıza koyayım disney gibi. izlenecek, ilgi çekecek hiçbir şey kalmadı lan geride. kylo ile ren'in savaşına sokayım, bana ne olm bunların güç ile mantıksız ilişkilerinden ya da heveslerinden, korkularından. star wars original üçlemesi karanlık baba ile onun denyo oğlunun hikayesiydi, ikinci üçlemesi bir çocuğun nasıl dark sidea geçtiğinin hikayesiydi, onun hikayesi bittiğine göre bu üçleme ne sike derman olmaktadır bilmiyorum. darth vader'ın maske fetişi olan ezik torununun hikayesinden ne çıkabilir, çöl gezegeninde boktan bir hayat yaşayan forcea yatkın kişilerin hikayesi daha önce işlenmedi mi, asiler daha önce de imparatorlukla savaşmadı mı, daha önce de cvsini gönderen bir aday iş görüşmesi için imparatorun önüne çıkarılmadı mı vb.

    -luke tıpkı babası gibi potansiyeli olan seçilmiş kişi tadında da olsa o da zamanında ren gibi saçma sayılabilecek hızlandırılmış üstünkörü bir eğitim alıyor sonra da darth vader'ın karşısına çıkıyordu. o zamanlar filmi george lucas yazıp yönettiğinden darth vader bunun kolunu kesip siktir ediyordu gayet mantıklı olarak. sonra luke eğitimini tamamlıyor(4 yıllık bilgisayar mühendisliği diploması alamayıp 2 aylık bilgisayar kursuna katılıyor işte) ve darth vader'ı yeniyordu(esasında bu da çok mantıklı değil ama yediriyorlar bize bir şekilde diyelim). yodaların, winduların, obi wanların vb. yanında yine de luke'un esamesi okunmaz, hani onlar bebekliklerinden beri jedi eğitimi alıyorlar, yoda 800 yıldır force kullanıyor, mace windu evrendeki en iyi kılıç kullanıcısı vesaire. bir jedi akademisi olsa, bu saydığım küçük küme profesör ise luke belki araştırma görevlisi olabilir, o da ileride kadro bulamayacak olan tırt olanlarından hem de. hayatında force'u ilk defa askere gitme yaşında görmüş biri neticede, hocaları obi wan ve yoda olduğu için onların hatırına jedi ustası diyoruz bugün kendisine. koca jedi düzeninin bu lavuğa kalması kadar kötü bir şey olamaz aq, nasıl ki anadolunun ücra bir köşesinde hacı count dooku üniversitesi açılsa, yeni açılan kadrolara da torpille abuk sabuk tipler dolsa, yard. doç. lar falan fakülte dekanı oluyor hani, aha bu durum aynısı, son jedi sensin, elinde kaynak olarak üç tane kitap var onlar da force kullanımı 101, jedi'lığa giriş ve galaksi milli tarih kitabı. diyorlar ki yeni jedi'lar yetiştireceksin, bu herif neyi nasıl yetiştirecek, neyin eğitimini verecek, ne biliyor da ne aktaracak. zaten kendi de diyor kibirliyiz, kendimizi bir bok sandık vs diye. öğrencin kylo ren'den fayak yiyorsun, herif üstüne okulu yıkıp gidiyor. utancından force'unu uçak moduna getirip aradığınız kişiye şu an ulaşılamıyor çekiyorsun millete, balıkla beraber süt tüketip besin zehirlenmesi geçiriyorsun. "sen ne mal adamsın luke skywalker..." diyeceğin sırada bir anda adam galaksiler arası sanal gerçeklik teknolojisini keşfediyor (şaka şaka, tabi ki de keşfedemiyor, yoda gelip anlatıyor muhtemelen, "bak aptal evladım, böyle böyle yapacaksın" diye). o da bişey tabi, yıllar boyu force kullanmayacaksın, sonra birden bunu yapacaksın, bunu force kullanıcısı(ustası diyenin gözüne sıçayım) olan kylo ren'e de yutturacaksın hatta. ciğeri solar adamın, ki soluyor zaten, emekliye ayrılıyor o zaman da. luke'un bu seviyede bir force gösterisi sunması ilginç ama artık powerplay var zaten, easy modeda takılıyor herkes.

    -powerplay var demiştik ya, millet bir anda kılıç ustası oluyor falan hani; leia da baya baya force kullanıyor maşallah, o da öleceği zaman force ile bir olur diye bekliyorum, eğleniriz epey.

    -dökülen bir senaryo var, yönetmen ne yapabilir diye adamı aklamaya çalışıyordum, kylo ren ile luke skywalker düellosunda luke skywalker matrix tadında neo edasıyla slow motion kılıçtan kaçtı, kılıç yüzünü sıyırdı falan, senin yapacağın işi sikeyim yönetmen gibi, siktiniz kırk yıllık efsaneyi, slow motion çekimini sikeyim.

    -benişyo pezevengi, senin de amına koyayım baygın bakışlı gereksiz ibnetor, jarjardan daha gereksizsin lan bu hikayede.

    -bugüne kadar hiper hıza çıkabilen gemilerin düşman kruvazörlerine hatta sancak gemilerine karşı kullanılabileceği neden kimsenin aklına gelmedi acaba? amına kodumun uzayında bombardıman gemisi yapmışlar şaka gibi, sanırsın vietnam savaşında komünist vietkongların üzerine bomba atacak; düşman gemisinin üzerine saatte 5km/h ile yanaşıp bombaları bırakıyor, 20 tane gemi gönderiyorsun 2 tanesi belki hedefe ulaşıyor, bala göte biri bombaları bırakabiliyor. onun yerine bu gemilerin içine birer utility droid koyup hiperhızla düşmana çarptırmayı niye kimse düşünmüyor amk. iqsü 100'den fazla olanın korgeneral yapıldığı asiler organizasyonunun günümüze kadar varlığını nasıl sürdürebildiği muamma.

    -dandik bir jedi eğitimine sahip olan luke skywalker'ın depresyona girdiğini görüyoruz. normalde duygularını kontrol etmesi gereken jedilar, korku, öfke, umutsuzluk vb. duygulara kapılırsa bu onları dark side'a götürür, luke o kadar denyo ki dark side'a bile gidememiş, küçük bir sahil kasabasında ölümü beklemeye gitmiş. tam bir mal gibi gaza gelip kitapları falan yakacağım jedilar son bulacak dedikten sonra bunu bile yapamayışı, ikilemi vb. karşısında yoda'nın yüzünde beliren "senin ben yapacağın işi sikeyim" bakışını yakalamışsınızdır, sonrasında da veriyor yıldırımı. 40 sene önce yoda sana dememiş miydi "do or do not, there is no try" diye, ulan yoda zaten kendini senin sırtında taşıtmak dışında fazla bir bok öğretmedi, tek bildiğin şey bu, bari bunu unutmasaydın, biraz kalıbının adamı olsaydın.

    -anlamadığım teknolojik hedelerden biri de, galaksiden galaksiye bile görüşme yapılacak olsa hat kopup duruyor her filmde, görüntü cızırdıyor falan. yani gemilerin koca koca alıcıları, üslerin koca koca vericileriyle bağlantı kuramıyor, leianın bileğindeki sik kadar bileklik evrenin diğer ucuna sinyal yolluyormuş, hassiktir.

    -bi de leia ölüm döşeğindeyken yönetimi devralan koramiral mor saçlı karıya kıl oldum. sırf filme gizem de katmak için susuyor, bir şey anlatmıyor, mal gibi saatler boyunca düşman gemisinden kaçıyorlar yakıt bitene kadar falan. bizim rey'e yamanacağı belli olan yakışıklı serseri pilotumuz bağırıyor "bir planım var de ulan, ölecez hepimiz, bir planım var desene" diye, yok, mor saçlı karı susuyor. bizim pilot da zenciyle çinliyi evrenin en faydasız misyonlarından birine yolluyor, neyse sonra bakıyoruz ki gemideki kalan yakıt küçük nakliye gemilerine aktarılmışmış da terk edip kaçacaklarmış da, yok en başından beri bunu planlıyormuş da vesaire. lan sikik, baştan desene o zaman planım bu diye. gizem yaratacağım derken serseri pilot memuriyetini yaktı, eline silahı alıp gemiyi ele geçirdi? kafana sıkacaktı lan herif? biraz sikindirik olmuş senaryonun burası ama yapacak bir şey yok, filmdeki en az dandik yerlerden biri burası.

    eski güzel filmlerle bu sikko filmi kıyaslayabiliriz, daha önce ne sunmuşlardı, şimdi elimizde ne var

    darth sidious : sinsice cumhuriyetin ciğerini deşti, önce cumhurbaşkanı sonra başkan oldu, daha sonra da imparator oldu, bütün evreni savaşa soktu, galaksilerin amına koydu, ustasını öldürüp bilgisini öğrencilerine(darth maul, darth tyranus, darth vader allahım sana geliyorum) aktaran bir sith lorduydu
    snoke: vasıfsız bir şam babası, dünyanın en boktan öğrencilerinden biri tarafından limon gibi ikiye ayrılmıştır ama susuz çıkmıştır

    han solo: jediların force'u kullandığı gibi millenium falcon'unu kullanan süfer adam, en umutsuz anınızda ortaya çıkar, prenses tavlayacak karizması vardır
    poe: tek bildiği ergen gibi atarlanmak olan bir pilot, isyancıların filosunu mundar etmiştir, kesinlikle ana karakterlerden biri olarak sayılamaz

    leia: kendini direnişe adamış bir prenses, han solo'nun yavuklusu, ana karakter luke skywalker'ın kız kardeşi(ikiz), darth vader ve padme'nin kızı
    finn: asker kaçağı bir stormtrooper, en büyük korkusu gbt'dir. ışın kılıcı bile kullandırdılar bu ibneye nedense. ana karakter kesinlikle değildir, son filmde gereksizlikte kendi rekorunu kırmıştır

    luke skywalker: darth vader'ın oğlu, çiftlikte sıkıcı bir hayat yaşarken yolu direniş ile kesişiyor, obi wan ve yoda'dan eğitim alıyor, darth vader ve imparator'a karşı savaşıyor
    rey: bir anda jedi master seviyesinde lightsaber ve force kullanabildiği bize inandırılmaya çalışılan fason karakter

    chewbacca: han solo'nun sağ kolu, kıllı pilot, ekibin olmazsa olmazlarından, yavin'de, endor'da, hoth'da, bespin'de, her yerde çarpışmış wookie
    chewbacca: rey'in özel şoförü haline gelmiş bir gariban

    r2-d2: en sevdiğimiz astromech droidimiz
    bb-8: yeni astromech droidimiz, hakkını verelim bu arkadaş da fena değil

    c-3po: eşşeğin sikine konan kelebek misali, aksiyonlu sahnelerin olmazsa olmazı protokol droidi, r2'nun ezeli ve ebedi kankası, yapan kişi anakin skywalker
    boş: bunun yerine bir şey konmamış

    lando calrissian: bir gaz gezegeninde üst düzey yönetici, millenium falcon'u han solo'ya kaptırmış eski sahibi, büyük kumarbazlardan, han solo'ya ihanet etti, pişman oldu, darth vader'a baş kaldırdı, asilere katıldı, han solo'yu kurtarmak için chewbacca ile sırt sırta dövüştü vs.
    benicio del toro'nun canlandırdığı yavşak: bu mudur yani, öylesi yere ve öneme sahip bir rol yerine 10 dk gözüken baygın bakışlı bir yavşak koymuşlar

    boba fett: kelle avcısı, aşırı karizmatik ve güçlü kötülerden, antagonist gibi antagonist
    boş: buna benzer bişeyler de eklememişler, zorunda değillerdi tabi ama öyle kötü yancısı bir tip görmek isterdim

    grand moff tarkin: taşakları dökme demir imparatorluk subayı, vader'a cart curt edebilen imparatorla beraber iki insandan biri
    general hux: kylo ren'le kaseti varmış diyorlar yoksa o mevkide ne arıyor bilmiyoruz, tarkin bunu taşaklarıyla döver

    ben kenobi: obi wan kenobi, inzivadaki jedi ustası, luke'un hem ustası hem akıl hocası, darth vader'ın da ustası, güçle bir olmuştur
    luke skywalker: rey'in akıl hocası, o da inzivadadaır, rey'in ustası askşfjhsa skfjhassfkgjan

    yoda: hocalar hocası, luke'u eğitmiş ve ardından güçle bir olmuştur
    yoda: luke ile taşak geçmeye gelmiş sonra gitmiştir, 2 dk falan göründü filmde, yani aslında yoda yerine bişey konmamış

    darth vader: star wars orijinal üçlemenin baş kötü karakteri, ikinci üçlemenin ana karakteri, heykelini dikecek olsak taşaklarına beton yetmez derdim ama taşaklarının obi wan tarafından kızartılmış olma ihtimali yüksek. anlatılmaz yaşanır tadında bir karakter, hani alemler onun yüzü suyu hürmetine yaratılmış desek yeridir, güce dengeyi getirecek seçilmiş kişiydi
    kylo ren: ağzını siktimin malı, bu ikisini kıyaslayan adamın amına koyayım

    onun dışında hafif rol değişimleri var, eskinin amiral ackbar, mon mothma vb. yancı rollerini leia falan dolduruyor artık, ewok yerine başka sevimli hayvancıklar koyuyorlar.

    peki eskinin bu kadar önemli, ilgi çeken, konuda kilit yere sahip vb. karakterleri yerine, hani sayıp döktüm ya o kadar; yeni bir şey eklenmiş mi? eklenmemiş, boş amk. ne villain villain rolünü doldurabiliyor, ne antagonist var ortada, ne bizim ekipte liderlik vasfı olan biri var, ne usta ustaya benziyor ne öğrenci öğrenciliğini biliyor, bok gibi lan, bok gibi. gizemli kötü imparator, force ile bir olmak, serseri pilot vb. her şey daha önceden de var olduğu için yenilik sıfır diyebiliriz(luke skywalker'ın force illusion u var mesela, o iyiydi innovasyon adına).

    yani bundan kırk sene önce ışın kılıcı görüyorsunuz oha diyorsunuz, jedi görüyorsunuz force morce kaya falan uçuruyor oha diyorsunuz, darth vader görüyorsunuz kötü adam kavramınız değişiyor, at-at görüyorsunuz oha diyorsunuz, death star görüyorsunuz oha amını sikiyim diyorsunuz...

    bu film daha doğrusu bu seri sadece miras yiyen tırışkadan bir şeydir, kırk sene geçti hala death star, hala x wing tie fighter kapışması. ikinci üçlemede jedi order, imparatorluk öncesi cumhuriyet, arena savaşı, order 66 vs görmüştük mesela, şimdikinde ne var ulan, ne var ilginç bir şey olarak? darth maul'un çift taraflı kılıcına bak, bir bi kylo isimli hamam oğlanının kabza koruyuculu kılıcına bak, yapacağınız işi sikeyim. neyse sakinim.

    olmamış canım benim. star wars filmlerini izleyip de bunu beğenen adamın önüne tren koy onu da izler. üç beş göz boyayan, keyif veren sahne var diye övecek değiliz herhalde. ocağın sönsün lucas, disneyden aldığın paralar zehir zıkkım olsun.
372 entry daha
hesabın var mı? giriş yap