2 entry daha
  • emile zola'nın 13 ocak 1898 tarihinde l'aurore (şafak ) gazetesinde yayımlanan yazısı. yazının orjinali j'accuse...!'( suçluyorum ) dir. itham ediyorum anlamına da gelir. söz konusu yazı dönemin fransa cumhurbaşkanına hitaben yazılmıştır.
    yahudi asıllı yüzbaşı alfred dreyfus'un( suçsuz olmasına rağmen ) haksız yargılama neticesinde mahkumiyetine ilişkin sorumlular hakkında bir haykırış yazısıdır. sorumluların isimlerini vererek onların işledikleri suçları yüzlerine tokat gibi çarpar. pek tabi ki bunu yumuşak bir dille yapmamaktadır. bu sebeple yargılanmayı bile göze almıştır.
    gerçek bir meydan okuma nasıl olur bunu insanlığa göstermektedir.

    yazının sonu şöyle biter:

    '' ...suçladığım insanlara gelince onları tanımıyorum, hiçbir zaman görmedim, kendilerine ne hıncım var ne de kinim. benim için önemsiz varlıklar, toplumsal kötülük ruhlarından başka bir şey değiller. burada yerine getirdiğim edimse, gerçeğin ve adaletin patlamasını çabuklaştırmak için başvurduğum devrimsel bir yol yalnızca. benim tek bir tutkum var, öylesine çok acı çekmiş ve mutluluğu hak etmiş insanlık adına ışık tutkusu. ateşli karşı çıkışım ruhumun çığlığından başka bir şey değil. beni ağır ceza mahkemesine çıkarmayı göze alsınlar ve soruşturma gün ışığında, apaçık yapılsın. bekliyorum.''
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap