38 entry daha
  • çekilin cahiller ilaç ruhsatlandırma çalışmış biriyim sizi biraz aydınlatayım. yeni çıkan muadilinin yüzde 80 i onun çıkanın yüzde sekseni diye bir ibare kullanıyorsa bunu söyleyen ağır cahildir. ulan augmentin grubunda 25 tane muadil var yüzde 80 mantıgıyla gidersen en son çıkan ürün parol olur. ilaç ruhsatlandırma da orjinal ve jenerik kavramı vardır. orjinal ilaç demek ilk çıkan ve diğer tüm jeneriklerce referans olan ilaç demek ondan sonra üretilen diğer bütün ilaçlar jenerik ilaçlardır. örnek verirsek augmentin tablet orjinal müstahzardır ve ondan sonra çıkan bütün hepsi onun eşdeğeridir. ruhsatlandırma alırken orjinal ilaca göre %80-125 yararlanım gösterirse ruhsat alır yani aldığınız muadil ilaç orjinalinden daha iyi de gelebilir size. içindeki etken madde falan hepsi birebir aynı tabi ki. eczanelerde 10 bin kalem ilaç var eğer her ilacın her muadili ellerinde tutsalar on bin olur 40 bin. o yüzden orjinal ilaç ve en çok giden veya en karlı olarak aldığı jenerikleri elinde tutması gerekiyor. bu gözler saçma sapan jeneriklere orjinal ilaç verip hastalarla kavga eden eczacılar gördü. bazı paramedikal dr lar adı sanı duyulmamış saçma sapan jenerik ilaçlar yazıyor. eczanenin elinde olmuyor ve eczacı bir daha böyle bir ilaç gelmeyeceğini varsayarak sipariş vermekle uğraşmadan elindeki orjinali veriyor. sonra vay efendim muadil verdin de şunu yaptında bunu yaptın da. bunun yanında çok iyi mf veriyor diye özkardeşler ilaç sanayinin ürettiği saçma sapan eşdeğerlerini veren eczanelerde var tabi ki.
    türk eczacılar birliği senelerdir muadil ilaç olayından sıkıldığı için reçeteye etken madde yazılmasını ya da sgk nın belirlediği ilaçları vermek istiyor. ama ilaç firmaları olay çıkarıyor. sadece orjinal ilaçları ödese sgk eczanelerin karı biraz düşer ama stok maliyetleri yarıya düşer ve kafaları inanılmaz rahat olur.
    bu arada ilacın orjinal mi muadil mi diye merak ediyorsanız ilaçrehberi.com da ilaç genel bilgilerine bakarak öğrenenilirsiniz .
    bu siteyi kullandığınızda çoğu kullandığınız ilacın aslında jenerik olduğunu göreceksiniz ve içinizde olan eczacı nefreti biraz olsun hafifleyecektir diye umuyorum .
    birinize majezik yerine ansaid versek ortalığı yıkarsanız halbuki orjinal olan pfizer inki ansaiddir diğerleri sonradan çıkma muadildir. hemen lansor ile dolorex e bakmayı da unutmayın...

    edit: ayrıyeten muadil (jenerik) ruhsatı alan bir ürün orjinalle tamamen benzer yararlanımı olmasa bunu avukatlığını etik doktorlarımız değil koskoca milyar dolarlık bütçeleri olan orjinal ilaç üreten firmalar (bayer pfizer roche vs vs )yapar.
    sen yıllarca arge yap milyon dolarlar harca molekülü bul sonra aradan 20 sene geçsin patent boşa çıksın bir firma aynısını üretsin.
    sevgili doktorlar ve hastalar jenerik ilacın orjinalle aynı etkisi olmadığını düşünüyorlarsa titck ye şikayette bulunabilir ve ispatında ise alacağı tazminatla da yedi sülalesini yaşatabilir. ama yok çamur at izi kalsın. tüm ilaç sanayisi mal bir siz akıllısınız.
382 entry daha
hesabın var mı? giriş yap