6 entry daha
  • (12 temmuz 1891 - 23 şubat 1971). hecenin beş şairi grubundan. şair ziya gökalp'in teyzesinin torunu, süleyman nazif'in (dolayısıyla faik ali'nin) yeğeni olan halit fahri, şiir ve yazı yazma zevkini ailesinden aldı. diyarbakırlı ozansoy aile/sülalesi boş değil, üstüste kuşaklar boyu edebiyatçı yetiştirmiştir. 1916’da baykuş adlı manzum piyesi yazarak tanındı. baykuş, darülbedayi'nin sahnelediği ilk türk tiyatro oyunu oldu.

    1921’de ali zoti ailesinden aliye hanım’la ikinci evliliğini yapmış. eşini 1962'de kaybettiğinde bunalıma girmiş ve uzun ara verdiği şiire karısıyla ilgili şiirler yazmak için dönmüş. geçimini uzun süreler öğretmenlikle sürdürmüş. başlarda tiyatro dahil çok geniş bir ilgi alanı varmış. devlet sınavı kazanarak fransa'ya ve italya'ya gitmiş. çevirileri, yöneticiliği, dergiciliği, gazeteciliği, ilk başlarda tiyatro oyunculuğu var. son yılları kızıltoprak ve büyükada ekseninde geçmiş. türkçe kitaplarını beyazıt kütüphanesine, fransızca kitaplarını galatasaray lisesi'ne bırakmış.

    [hilmi yavuz ise, "tutunamayanlar" romanının başlığı konusuna, çoğu oğuz atay'ın kitaplığında yer alan milli eğitim bakanlığı yayınlarından bir kitaptan söz ederek katılıyordur. m.e.b./fransız klasikleri dizisinden, halit fahri ozansoy'un çevirisiyle 1952 yılında yayınlanan henri lenormand'ın romanının türkçe adı atay'ınkiyle aynıdır: "tutunamayanlar".] yıldız ecevit - ben buradayım

    (bkz: rosumovi univerzalni roboti), r.u.r.
    (bkz: faik ali ozansoy)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap