135 entry daha
  • araştırma için gitme fırsatı buldum. masal gibi bir yer. özellikle buz dağları. gerçek olamayacak kadar güzeller.

    ama dünyadan izole bir yer. interneti, telefonu unutun. pek çok şehir birbirine sadece havayoluyla bağlı, uçaklar da dolmuş gibi çalışıyor. indi bindi hesabı. zaten uçakların yüzde 60 ı amazon kargolarıyla doluymuş. amazon olmasa bu insanlar nasıl yaşar düşünemiyorum bile.

    uzmanlarına göre kumsalları sörf için paha biçilmezmiş, öyle dediler. ben sadece sahilde yürüme şansı buldum, kumsalda bir boz ayıyla göz göze gelince kaçtım tabi, yolda da bir moose (sanırım türkçesi kanada geyiği) ailesi görme şansım oldu. çıplak gözle gördüğüm en güzel canlı bunlardı. hala oturup o anı düşlerim.

    ayrıca nufusu da çok düşük, gittiğim şehirde 600 kişi yaşıyordu. enerji ihtiyaçlarını karşılayamıyorlarmış, yılda 1 yada 2 ay elektriksiz kalıyorlarmış. bizde istenen dalga enerjisi santralleri için öncü fizibilite deneyler yapmamızdı. sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak istiyorlar yoksa hemen hemen herkes kaçmaya çalışıyor buradan, ayrıca şehirler de çok pahalı, herhalde dünyanın en pahalı yeri olabilir alaska. ayrıca insanları da çok fakir. gittiğim şehrin belediye başkanı okullarında öğretmen olmamasından şikayetçiydi. öğretmenleri kaçmış. bana ciddi ciddi iş teklif etti, çok da ısrarcıydı. gelen herkesi tutmaya çalışıyor adamcağız.
    yegane gelirleri turizmdi, tabi bu bizim bildiğimiz turizm değil, balıkçı turizmi. zenginler buralarda kabin kiralayıp balık tutmaya geliyorlarmış. ben birkaçıyla konuşma fırsatı buldum. adamlar alaskaya gerçekten aşık. bebek fotoğrafı gösterir gibi telefonlarından devasa somon fotoğrafı gösteriyorlardı. benim için biraz komik tabi, en sevdiğim balık hamsi olunca.

    gene gidemem muhtemelen, başka bir araştırma olmazsa çok zor. belki bir kez daha, bu sefer daha tatil odaklı gitmek isterim. daha ormanların içine girmek isterdim, doğada yalnız kalmak çok güzel olurdu. ama şunu da belirteyim burada yaban hayat güzel olmasına güzel ama çok çok çok fazla tehlikeli, ölümlerin başlıca sebebi de yaban hayatmış.
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap