8 entry daha
  • black mirror'un 2. sezon 3. bölümünün ismidir.

    the waldo moment ile kapanan dizinin ikinci sezonu bu sefer çok farklı bir kulvara eğiliyor ve yakın gelecekte sanal bir kahramanın insanlar tarafından nasıl sahiplenildiğini ve siyaset arenasında karizmatik liderleri geride bırakacak kadar benimsenebileceğini gözler önüne seriyor.

    bu sefer de teknolojinin insanları çok kolay manipüle edebileceğini gözlemleme fırsatı yakalıyoruz. sanal ortamda yaratılan mavi bir ayıcık figürü sanki gerçekmişçesine siyasete atılır ve seçime adaylığını koyar. önceleri bu durum garip karşılansa da, zamanla insanlar buna alışacak ve waldo seçim anketlerini 1. sırada götürmeye başlayacaktır.

    waldo’nun argo bir üslupla diğer siyasetçilerle “iletişime geçmesi “halk nezdinden oldukça olumlu karşılanır ve waldo kısa bir sürede halkın büyük çoğunluğunun takdirini kazanmayı başarır. waldo’ya hayat veren jamie ise aslında siyasetten nefret etmesine rağmen bu işi yapmayı sürdürür. mutlu olmayı amaçlayan jamie için waldo ikinci plandadır.

    jamine’nin rakip adayın kampanyaları için çalışan kadın ile yakınlık kurması sonucu birçok şey değişecektir. ve aralarında yaşanan birtakım olaylar sonucu kendi yarattığı karakter olan waldo’yu elinden kaçıracaktır. bu olay izleyenlere her başarılı erkeğin ardında bir kadın vardır sözünün tam tersini hatırlatmaktadır zira jamie, elindeki büyük gücü, aşık olduğu bu kadın ve aynı zamanda hırsı yüzünden yitirmektedir.

    gelecekte hayali kahramanların argo bir dille çevrelerindeki insanlarla iletişime geçmesi ve büyük kitleleri arkasına alabilmesi konusu özgün bir şekilde işlenmiş. waldo’nun iktidara geldiği bir gelecek portresi düşünüldüğünde oldukça sıra dışı bir olay olduğunu söylemek pekala mümkün. fakat asıl korkutucu olansa işte tam olarak bu.

    bölümün sonunda gördüğümüz tabloda waldo, gelecekteki düzenin hakimidir ve ona yapılan en ufak bir olumsuzluk cezalandırılır. günümüzde her yerden fırlayan sayısız reklamlarda artık yalnızca waldo vardır ve insanlar, arkasında bir insan olan, sanal bir kahraman tarafından yönetilmektedirler.

    bu bölümle birlikte yaklaşık 2 yıl televizyon ekranlarında görünmeyen blak mirror, 2014 noel’inde özel bir bölümle bu uzun araya son verdi. bu bölüm, uzun bekleyişi fevkalade bir şekilde telafi eder nitelikteydi.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap