976 entry daha
  • insanların "last.fm öldü, helvası bile yendi, kurcalamayın" tavırlarına anlam veremiyorum.

    last.fm'e ocak 2009'da üye olmuşum. ancak ilk skroplamalarım 2011 yılında başlamış görünüyor. yani last.fm streaming hizmetini durdurmak zorunda kaldıktan sonra aktif olarak kullanmaya başlamışım. şimdilerde haftada, iki haftada bire düşmüş olsa da bir dönem her gün düzenli olarak girip zaman geçirirdim. tag sistemi olsun, benzer sanatçılar önerileri olsun, bir sanatçının en çok sevilen parçalarını dinlenme/skroplanma sayısına göre sıralayarak yeni bir şeyler keşfetmek isteyenlere yol göstermesi olsun, benzer müzik zevklerine sahip olduğunuz için arkadaş eklediğiniz kişilerin en çok dinlediklerine bakarak sevebileceğiniz bir şeyler bulmaya getirdiği kolaylık olsun sayamayacağım kadar güzel tarafı vardı. yeni tasarımın getirdiği kimi sınırlamalara karşın hala da var. bunu küçümsememek lazım, zira benim için en değerli gruplardan bir tanesi haline gelen the radio dept'i daha önce hiç dinlememişken, sırf bir arkadaşımın en çok dinlediklerinden biri olduğunu görüp denemeye karar vermiştim. bugün 735 skroplama ile en çok dinlediğim ikinci müzisyen konumundalar, keşfetmeme önayak olan arkadaşım bile benim kadar dinlememiş. bu az bir şey değil.

    bu nedenle last.fm'in miadını seneler önce doldurduğu şeklinde eleştiri getirenlerin last.fm'in müzik dünyasında edindiği yeni misyonun farkında olmadıklarını düşünüyorum. last.fm piyasaya bir streaming servisi olarak girmiş olabilir ama dönüştüğü şey (bu özellikleri streaming yaparken de mevcuttu aslında) daha önce de söylendiği gibi imdb'nin, goodreads'in müzikteki karşılığına paraleldir; müzikleri/müzisyenleri albüm/parça bilgilerine göre kataloglamaya, janrlara göre sınıflandırmaya, tüm dünyadaki kullanıcılarının en çok neleri dinlediği konusunda (gün/hafta/ay/yıl bazında) istatistik tutmaya ve bunları facebook/instagram kadar abartılı olmayan bir sosyalleşme ortamında oluşturmaya çalışıyorlar ve bunda alternatifsiz olabilecek kadar başarılılar. spotify entegrasyonu az bir şey değil, dünyanın en büyük streaming servisi insanlar dinleme kayıtları tutulabilsin diye last.fm ile entegre oluyor, kendi uygulaması içine "dinlediklerimi last.fm'e skropla" bağlantısı koyuyor, ama paşa efendiler artık müzik dinlenmiyor diye "last.fm öldü" diyebiliyor. zaman geçirilebilecek sayısız işlevi, güzelliği olan imdb'yi, sırf bir filme verilen oyları doğru bulmadığı için işe yaramaz ilan edenlerden farkınız yok yemin ederim.

    yeni tasarım en başta çok can sıkıcıydı, artık biraz alışıldı sanırım. zaten eksikleri çok yavaş da olsa büyük ölçüde giderdiler. muhtemelen altyapı sorunları ile tasarım ve programlamada çağa ayak uydurmak gerekliliği nedeniyle yapıldı bütün hepsi. sonuçta milyonlarca kullanıcısı olan bir sitenin "akrep nalan home page" gibi 20 sene aynı tasarımla yayın hayatını sürdürmesini bekleyemezsiniz. fakat eski tasarımda bütün dinleme geçmişimizi xls dosyası olarak bilgisayarımıza kaydetme imkanımız vardı, yeni tasarıma bu eklenmedi. benim için en büyük eksikliği açıkçası bu. yarın bir gün "hadi kapatıyoruz" deseler keşfettiklerim yanıma kar kalacak belki ama skropladığım 3200 müzisyenden kaçını hatırlayabileceğim orası soru işareti.
192 entry daha
hesabın var mı? giriş yap