• -- mutlaka bakınız : (bkz: #121509766)
    -- üst edit: başlık gündem olmuş; bu girdideki tavsiyeler 2018 senesinde yazıldı, büyük bir kısmı hala geçerli olmasına rağmen borsalar, transfer ücretleri ve ince noktalarda günümüze kıyasla eski kalan tarafları var, okurken bunları dikkate alın. orjinalliği kaçmasın diye editlemiyorum eski kalan kısımları. örneğin binance'a girince artık 3-4 bnb almanıza gerek yok, 0,1 bnb alsanız bile uzun süre işiniz görülür*.

    kripto para dünyasına gireceklere tavsiyeler

    öncelikle bu tavsiyeleri size verecek olan kişinin geçmişinden biraz bahsedeyim.
    atası bitcoin ile 2011 senesinde tor ile ilgili wikipedia makalesini okurken tanıştım. tor servisleri ile host edilen ve yasadışı malların satıldığı silk road alışveriş sitesinde hali hazırda kullanıldığını okumuştum. öğrendiğimde etrafıma, bakın böyle bir şey var adamlar ticaret için de böyle bir şey kullanıyorlarmış diye anlattığımı da hatırlıyorum. pek tabii o zaman cüzzi fiyatlardan bitcoin alıp kenara zulalama vizyonunu gösteremedik.

    daha sonra 2013 senesinin sonlarında altcoinler palazlandığında 4 adet ekran kartı satın alıp madenci kimliğiyle tam olarak bu dünya ile tanıştım. envai türde altcoin kazıp bunları şimdi bazıları mefta olmuş bilimum borsada al sat yaparak değerlendirdik.

    2014 ortalarında en büyük bitcoin borsası mtgox'un batması, bunun bitcoin fiyatlarına yansıması, eş zamanlı olarak litecoin gibi gpu tabanlı kazılan coin'ler için asic miner'ların satışına başlanmasıyla madencilik gelirlerinde düşüş gibi sebeplerle de camiadan elimizi eteğimizi çektik.

    ikinci vizyonsuzluk ta tam bu esnada yaşandı.
    biz elimizi eteğimizi çekerken ico'su yani finansman için coin satışı yavaş yavaş şekilleniyordu. ethereum yeni duyurulmuştu ve ico'su vardı. 1 btc'ye 2000 ether alınabiliyordu. biz ne yaptık, o zaman fiyatı 600-800 dolar arası olan 3-4 bitcoin'imizi bozdurup çıktık piyasadan. ico'ların allah belasını versin dedik. vitalik* kardeşimize bir bitcoin zuhurda bulunup 2000 ether'imizi alıp kenara çekilseydik şimdiye 5.5 milyon tl bir varlıkla zengin olmuştuk. tabii bunu yapsaydık elimizde bugüne kadar tutarmıydık orası ayrı.

    vitalik* : vitalik buterin, 17 yaşında daha bıyıkları terlememişken ethereum'u icat eden velet.

    diyeceksiniz ki ben daha yeniyim kardeşim, beni niye böyle teferruat ile boğuyorsun. şundan dolayı değerli kardeşim, bu dünyaya girerken hangi rol ile gireceğini baştan çok iyi belirlemende fayda var. üstte anlattığım geçmişim madenciliğe dair, madencilik yaptığınız zaman bu dünyaya bakış açınızla yatırımcı gözüyle yahut borsacı gözüyle bakış açınız aynı olmuyor. elinizde hali hazırda işe yorabileceğiniz donanım yoksa bu dünyaya madenci olarak adım atmanızı tavsiye etmem. farklı faydalı şeylere harcayacağınız zamanı günübirlik uğraşılara harcayıp uzun vadede kullanabileceğiniz bilgileri kaçırmanıza sebep olabiliyor. geçmişte yeni duyurulan bir coin'i coin çöp bir coin olsa da kazmak ciddi bir avantaj getiriyordu bugün ise bu çok nadir.

    ana roller ne peki,

    1. madenci
    2. yatırımcı
    3. al satçı (borsacı)

    bunlardan hangisi olduğunuza karar vermeniz gerekiyor en başta.

    benim tavsiyem ilk yatırım için piyasaya ethereum ile girmeniz. fiyat değişkenliği sizi para transferinde zarara sokmayacak ve transfer ücreti de nispeten uygun bir coin bu. ethereum yatırım için de uygun bir coin, geçtiğimiz sene çoğu çöp olsa da pratik akıllı kontrat uygulamalarının / projelerinin çoğu ethereum baz alınarak yazıldı ve piyasada çok ciddi bir akıllı kontrat geliştiricisi dominansı söz konusu. ölçeklenme ile ilgili sorunları çözüldüğünde piyasaya ciddi bir katma değer sunacak.

    iki şekilde satın alabilirsiniz,

    birincisi etrafınızda sistemden nakit çıkarmak isteyen yahut türk borsalarına para transferi yapabilen birinden satın alarak. aşağıda anlatacağım borsalardan birindeki ethereum deposit (yatırma) adresinizi yahut hazırladığınız kağıt cüzdanın adresini vererek bunu yapabilirsiniz.

    etrafınızda sürekli bitcoin muhabbeti yapan birileri varsa ilk söylediğim de çok zor değil aslında ancak her zaman mümkün olamayacağını düşünürsek tl yahut kredi kartı destekleyen bir borsaya üye olmak gerekecektir.

    türk borsalarına bakalım, btc kuru = 53000 tl, ltc kuru = 900 tl, ethereum kuru = 3000 tl alındı.

    btcturk : 2013 senesinde kıbrısta kurulan borsa şu an türkiyede faaliyet gösteriyor. para transferleri için akbank’ı kullanıyor. akbank üstünde hesabınız varsa hafta sonu da para göndermeniz mümkün. bitcoin’in hızlıca değer kaybettiği yahut kazandığı zamanlarda düzgün çalışmama gibi bir sorunu var. başlığı altındaki entry’lere baktığınızda anlayabilirsiniz. uzun süredir faal olması bir avantaj. bitcoin ve ethereum alıp satabiliyorsunuz. alış/satış ve para/coin çekme komisyonları makul düzeyde. hesap onayları ise zaman alıyor. hemen gireyim derseniz size göre değil.

    bitcoin çekme komisyonu 0,0005 btc = 26,5 tl
    ethereum çekme komisyonu 0,0005 eth = 1,5 tl

    https://www.btcturk.com/

    paribu : nispeten yeni bir borsa (2017 de kurulmuş), sadece bitcoin destekliyor ve işlem hacmi türkiyedeki borsalar içinde en büyüğü (btcturk’ün iki misli) .

    bitcoin çekme komisyonu 0,0005 btc = 26,5 tl

    https://www.paribu.com/

    bu türk borsalarının yanısıra kredi kartı ile bitcoin satın alabileceğiniz cex.io alternatifi de söz konusu. ancak burayı önermiyorum zira bitcoin fiyatları gerçek piyasadan %10-%15 arası daha pahalı ilaveten paranız türkiyede kalmayıp döviz olarak yurtdışına gidiyor. türk borsalarında bu oran %5-%10 arasında değişiyor. türk borsalarında coin bozdurup tl’ye dönmek istediğinizde başta size dezavantaj olan aradaki fark bu sefer sizin avantajınıza oluyor.

    al sat yapacaksanız türkiyedeki borsaları işlem hacimlerinin düşük olması ve sadece sınırlı sayıda kripto paraya destek vermelerinden ötürü tavsiye etmem. bu borsalardan birine üye olup tl gönderip destekledikleri coin’lerden alabilirsiniz.

    coin’leri yatırımlık aldıysanız bu noktada güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz, alım satım yapmak istiyorsanız da bir kısmını yahut tamamını yabancı bir borsaya göndermeniz gerekecek..

    altta tavsiyelerde de belirteceğim üzere borsalarda tutacağınız coin risktir ancak risk olmaz ise kazanç ta olmaz. geçmişte patlayanlar da dahil pek çok borsa kullandım, btc-e.com, cryptsy, poloniex, mt.gox ve bilimum ücra köşelerde yeni çıkmış alt coin’lerin alınıp satıldığı irili ufaklı exchange’ler dahil. yurtdışındaki nispeten güvenilir exchange’lerin çoğu artık hesap onaylarını zorlaştırdığından ilk girenler için en makul alternatif binance olarak gözüküyor. hesap onayıyla uğraşırım diyorsanız poloniex de çok iyi bir exchange. binance’ın artıları alış/satış komisyonlarının düşük olması, kullanıcıları ile iletişiminin sürekli ve güçlü olması ve düzenli olarak coin/token listeleyebilmesi. binance’ın eksileri ise belli ana akım coin/token’ları bulundurmaması, örn. dogecoin. sunduğu ico’larda ve yeni listelemelerde uzak doğudan çıkan girişimlere ağırlık vermesi de eksisi sayılabilir.

    https://www.poloniex.com/

    https://www.binance.com/tr/register?ref=iy8umpfa (refli %10 komisyon indirimli link)

    binance’a üye olursanız mutlaka 3-4 adet bnb coin alın, bu hem ödediğiniz komisyonların yarıya inmesini sağlar hem de komisyon bnb bakiyenizden kesileceği için küsüratlı coin’lerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

    gelelim tavsiyelere, aşağıda sıraladım, her birinin yanında başta bahsettiğim hangi rollere hitap ettiğini de her maddenin başına yazdım. coin geçen yerleri coin yahut token şeklinde değerlendirebilirsiniz.

    aşağıdakiler daha anlaşılır olsun diye öncelikle biraz terminoloji kasabiliriz aslında,

    akıllı kontrat, smart contract : sunulacak bir hizmet için ana bir blockchain üzerine kurulmuş program diye düşünebiliriz. ışlenen her blokta akıllı kontrat kullanan bir token işlemi varsa bunlar da madenciler tarafından çalıştırılır.

    token : akıllı kontrat çözümlerinin piyasaya sürdüğü ve kullanıma açtığı meta’lar. coin altında ayrı bir coin gibidir bunlar lunapark’a gittiğinizde doldurduğunuz ön ödemeli kartlar gibi düşünebilirsiniz. kullanıldığı yere göre yapılan girişimde şirketin halka açtığı hisseleri gibi de olabilirler.

    ico : initial coin offer yani ilk coin/token teklifi/arzı. coin/token sunan girişimler risk sermayelerini toplamak için tüm coin/token’ları yahut baştan kazdıkları bir bölümünü satışa çıkarırlar.

    premine : kazılabilen coin’lerin bazıları herkes tarafından kazıma açılmadan önce sabit bir miktar kazılmıştır. bu miktar coin geliştiricilerinin insiyatifine ve genellikle de uzun vadeli geliştirme maliyetleri için ayrılır. bitcoin dahil premine edilmemiş coin neredeyse yok gibidir.

    pump : coin fiyatında suni yahut doğal yollu artış.

    dump : eldeki coin’i fiyatı makul görüp elden çıkartma / satma.

    pump and dump : bir topluluğun suni olarak bir coin’in fiyatını şişirmesi ve akabinde topluca satarak coin’i ara kademelerde alanların üstüne bırakması eylemi.

    scam : dolandırıcılık.

    1. yatırımcı - coin'lerinizi borsalarda tutmayın.
    2. yatırımcı - coin'lerinizi bilgisayarınızda yahut telefonunuzdaki bir cüzdanda tutmayın.
    3. yatırımcı - yatırım yaptığınız coin'ler için soğuk cüzdan alternatiflerini araştırın ve her yeni coin alımınız için ayrı bir cüzdan oluşturarak birikimlerinizi ayrı ayrı kağıt cüzdanlarda saklayın. tabii bu durumda kağıt cüzdanların fiziki güvenliğini de sağlamanız gerekiyor. soğuk cüzdandaki coin’leri göndermeniz mümkündür ancak bilgisayardaki yahut borsadaki coin’e göre biraz daha emek ister beri yandan yatırımlık düşündüğünüz coin’leri de ilk fiyat artışında elinizden çıkarmanızı da zorlaştırması ileride saçınızı başınızı yolmanızın önüne geçer.

    örn. ethereum için myetherwallet isimli cüzdanı offline olarak tarayıcınızda çalıştırıp print edebileceğiniz cüzdanlar oluşturabilirsiniz. bu cüzdanlara borsalardan satın aldığınız ethereum'u göndermek için ihtiyacınız olan tek şey cüzdanların ethereum adresleri. bu adresler halka açık olduğu için kolayca erişebileceğiniz bir lokasyonda tutmanızda bir sakınca yok. kağıt cüzdanlar üstüne aktardığınız tutarları yazabilirsiniz.

    https://www.myetherwallet.com/

    4. yatırımcı/al-satçı - kripto para dünyası fiyat değişimlerinin yüksek olduğu devletlerin getirdiği yahut getirebilecekleri regülasyonlardan ötürü riskli bir sahadır. kaybettiğinizde size zarar vermeyecek tutarlar ile girmenizde fayda var. evi / arabayı satmadan önce düşünün.

    5. yatırımcı/al-satçı - elinizden geldikçe konu hakkında okuyup coin’lerin potansiyel değerleri hakkında fikir sahibi olun. şu coin şöyle olacak, şu uçacak, şu kaçacak şeklinde kısa vadeli sığ bilgilendirmelerden kaçının. konu hakkında bilgisine güveneceğiniz kişileri / siteleri tespit edip takip edin. bu mecraların kesinlikle günlük gazeteler olmadığının farkına varın. maalesef konvansiyonel medya hatta kripto para ile ilgili yayın yapan medya aracılığıyla bu alanda doğru bilgiye ulaşmanız pek mümkün değil. medya haberi yaptıranların duyurmak istediklerini aktarır, duyurmak istemediklerini ise ancak işin uzmanlarından öğrenebilirsiniz. ilgilendiğiniz coin’ler ile ilgili

    - varsa whitepaper’larının size uyan ilgili bölümlerini mutlaka okuyun.
    - coin’in bir yol haritası yani roadmap’i var mı, gerçekçi mi diye araştırın.
    - arkasında kimler var araştırın. bu kişiler yapmayı düşündükleri proje için yeterli donanıma sahip mi sorgulayın.
    - aynı amaca hizmet eden rakipleri var mı onlar ne durumda araştırın.
    - coin’in dağıtım stratejisini inceleyin. şu an kaç tane var, kimde, nihai olarak kaç tane olacak. düzgün dağılım sağlanmış mı gibi soruların cevabını bulun.
    - token’lar özelinde : proje gerçekten de blockchain yahut benzeri sistemin sunduğu katma değere ihtiyaç duyuyor mu bunu gerçekten ayrılmaz bir parçası olarak sunuyor mu bunu sorgulayın.

    geçmişten günümüze gelerek başarılı olmuş bazı coin’lere bakarsak, en güçlü yönlerini şöyle ifade edebiliriz.

    bitcoin - ilk ve en bilinir yaygın kripto para, hala kopyalanan (baz alınan) sağlam uygulama, zor zamanlarda bakımını yapacak ve geliştirecek yetkin geliştirici kitlesi, güvenliğini sağlayan devasa madenci gücü ve tek bir otoriteye bağlı olmaması.

    litecoin - arkasında bakımını yapan bu işe kendini adamış charlie lee gibi bir geliştirici olması

    monero - bitcoin kodundan bağımsız olarak uygulanmış bir coin, bitcoin’den farklı olarak blockchain üzerinde kim kime ne kadar coin gönderdi gibi bilgileri anonim hale getirebiliyor oluşu.

    burada benim bugüne kadar gözlemlediğim en önemli kriter coin’in arkasında yeterli / yetenekli / bu işe kendini adamış birilerinin olması. örneğin litecoin gibi tek teknik artısı bitcoin’in proof of work algoritmasını asic’ler için daha zor hale getirmiş olmak olan bir coin’in bugün başarılı olmasını sağlayan aslında arkasında bu işe kendini adamış olan charlie lee. pek tabii bitcoin’i ilk kopyalayanlardan biri olmasının da bunda etkisi vardır.

    6. yatırımcı/al-satçı - borsalara çok güvenmeyin, ne zaman hack edilecekleri (yahut hack edildiklerini iddia edip aslında içerideki coin'leri iç edecekleri ) hiç belli olmaz. her zaman tetikte olun. belli coin'lere yahut paralara getirilen teknik olmayan çekme sınırlamaları gümleyeceklerinin ilk işaretidir. yatırımlık düşündüğünüz coin’leri borsalarda tutmayıp soğuk cüzdanlara çekmek çok mantıklı bir harekettir.

    7. yatırımcı/al-satçı - sadece kripto para kullanılan fiat girişi olmayan ücra köşelerdeki exchange’lere sadece gelişeceğini öngördüğünüz nadir kripto paralara ulaşmak için girin ve hedefinize ulaştıktan sonra buralarda bakiye bırakmayın. ilk uçan borsalar genelde buraları olur.

    8. yatırımcı/al-satçı - bir coin’in coinmarketcap sitesindeki market cap değeri ilgili coin’e gerçekte girmiş olan reel para miktarını göstermez. bu değer piyasada hali hazırda borsalarda işleme açılmış coin’lerin değeri ve dolaşımda olan coin’lerin miktarının çarpımıdır. herkes bu değer üzerinden satmaya kalkarsa haliyle fiyatı düşecektir. milyarlarca adette olan ve arzı sınırlı sayıda kişiye olmuş bir coin’in market cap’inin milyonlarca olan bir coin’e yaklaşması bu yüzden normaldir. burada önemli olan coin’in ne kadar kişiye dağıldığıdır. çok sayıda kişiye dağılmış bir coin’in exchange’ler üzerindeki fiyat değişkenliği az sayıda kişiye dağılmış olana göre daha az olacaktır, market cap göstergesi de daha makul bir değer içerir.

    https://coinmarketcap.com/

    9. yatırımcı/al-satçı/madenci - coinmarketcap üstünde en üstteki 20-30 tane değil, diğer coin’leri de inceleyin. yeniden canlanır, güzel teknolojisi var bu coin’in diyeceğiniz coin’ler için coinwarz gibi coin’lerin madenciler açısından zorluğunu gösteren siteler üzerinden analiz edin. geçmişte popüler olmuş tekrar gündeme gelecek bir coin’i zorluğun son zamanlarda artmasından bitcointalk forumlarında insanların anılarının depreşmesinden, projeye yeni geliştirici aramalarından tespit edebilirsiniz. bu coin’leri henüz nispeten düşük zorlukta iken kazma yahut satın alma (çöp borsası tabir ettiğimiz ücra köşelerdeki borsalardan) imkanınız olur.

    https://www.coinwarz.com/
    https://bitcointalk.org/

    10. yatırımcı/al-satçı/madenci - ilgilendiğiniz coin’ler yahut genel piyasa için mutlaka bitcointalk forumlarını, reddit başlıklarını takip edin. mışlı / muşlu çok sayıda içeriği değerlendirmeniz gerekir ancak balık kokacaksa ilk kokusunu duyacağınız yer buraları olur.

    11. al-satçı/madenci - kripto para piyasası biraz da dump etme üzerine kuruludur. gerçek bir değer öngörmediğiniz coin elinize geçtiğinde mümkün mertebe hızlı bir şekilde dump etmelisiniz. örn. ınsanların büyük değerler yüklediği ancak sizin değerli görmediğiniz bitcoin fork’ları.

    12. al-satçı - borsaya girdikten sonra hesaplarınızı baz aldığınız bir kripto para ve usdt/usd cinsinden yapın. amacınız baz aldığınız kripto para ve usdt miktarınızı arttırmak olsun. örn. ethereum ile girdiyseniz portföyünüzün toplam ethereum karşılığı ve usdt karşılığını arttırmaya çalışın. sadece usdt karşılığını arttırmaya çalışmak ciddi fiyat düşüşlerinde sizi usdt bazında karda gösterse de aslında ethereum bazında zararda olabilirsiniz. baz aldığınız kripto para gelecekte değerleneceğini öngördüğünüz kripto para olmalı. zaten bu kripto paranın değerleneceği öngörünüz yoksa bu piyasaya hiç girmeyin. baz olarak kullanacağınız coin’ler zaten borsanın tüm diğer coin’ler ile al/sat yapmanıza imkan verdiği coin’lerdir. borsasına göre değişmekle beraber şu an için çoğu yerde bitcoin ve bazı borsalarda da ethereum bu niteliktedir.

    13. al-satçı - borsaya girdiğinizde elinizdeki tutarın üçte birini baz aldığınız kripto parada (bitcoin / ethereum), üçte birini yüksek olarak düşündüğünüz fiyattan sattığınız usdt üstünde, üçte birini de alternatif coin’lerde değerlendirin. bu şekilde hareket ederseniz kripto paraların çakılması esnasında gelecek öngördüğünüz alternatif coin’lerinizin maliyetini düşürebilir, elinizdeki usdt ile de gelecek öngördüğünüz ana kripto paranızın maliyetini düşürebilir, miktarını arttırabilirsiniz.

    14. al-satçı - fiyat değişkenliği yüksek olduğu için bir coin’e hiç bir zaman tüm paranızla/coin’inizle girmeyin. aşağı yönlü bir hareket yakalayıp maliyet düşürme imkanınız olsun. alım ve satımlarınızı borsanın derinlik grafiğini de açıp inceleyip kademe kademe yapın.

    15. yatırımcı/al-satçı - ico’ları takip edin, katma değer sunduğuna inandığınız projelere yatırım yapın. bu gerçekten zor bir iş, arkasında beş on sene sonra ancak bir yere gelecek bir projeye baş koymuş bir ekip olmalı ve yaptıkları iş blockchain’in katma değerini mutlaka kullanıyor olmalı. kıçımdan sallıyorum, ortamda 100 tane ico varsa 95’inin çöp/para tuzağı olduğunu unutmayın. ico'lar ile ilgili değerlendirme sitelerindeki, bitcointalk üzerindeki yorumları mutlaka okuyun ve iyi değerlendirin.

    örnek değerlendirme siteleri : https://icodrops.com/ , https://icorating.com/

    ico'ları okurken hayal dünyasına dalıp uçmayın, tamam blockchain ciddi ölçüde ileride hayatımızı değiştirecek ancak bunun ilgili ico ile gerçekleşebilmesi için olması gereken bileşenler de yerinde olmalı. işin içinde hali hazırda para olan konularda yapılan girişimlerin blockchain'in katma değerini kullanma ihtimalinin de bir tık daha önde olduğunu unutmayın. bu tip girişimlerin arkasında sağlam bir ekip, elde üzerinde çalışılmış güzel bir proje de varsa geleceğin oluşumuna yatırım yapıyor olma ihtimaliniz de söz konusu.

    büyük borsalar tarafından listelenmemiş coin'leri almak için kullanabileceğiniz borsalardan bazıları, linkler refli isterseniz kaldırabilirsiniz (14/03/2021)

    büyüklerden başlayarak yazıyorum,

    kucoin :
    kucoin binance gibi senelerdir ayakta olan bir borsa ve binance'ınkine benzer mobil uygulaması da mevcut. kcs alırsanız kazandığı komisyon gelirlerinden tuttuğunuz kcs oranında pay verir, sabah gelen bu komisyonları almak için uygulamadaki tuşa bastığınızda para sesi çıkartıp sizi tatmin de eder*. bu borsada binance'ta olmayan bot özelliği mevcut. piyasadaki fiyat istikrarsızlığından faydalanmayı ve grid şeklinde parça parça azalan / artan emirlerle fiyat değişikliklerinden faydalanabildiğiniz ve kolayca kullanabileceğiniz grid botu var. coin çiftini, seçip istediğiniz botun bütçesini belirliyorsunuz... opsiyonel olarak giriş fiyatı min inilecek fiyat, max çıkılacak fiyat ve kaç kademe olacağını da ayarlayıp başlatıyorsunuz o arka planda çalışıyor. benzer şekilde dca metodu ile çalışan da bir botu mevcut, yatırım amaçlı alacağınız coin'leri bu botla alıp hem aktif piyasadan kar edebilirsiniz hem de coin'in fiyatının düşmesini bekliyorsanız bu imkanı da kaçırmamış olursunuz. dca yönteminde anaparanızdan belirlediğiniz periyotlarda düzenli alım yapar bot... 1 saat arayla toplam 100 saatte 1000 dolar giriyorsunuz bir coin'e diyelim. 100 saat dolduğunda sizin coin'deki ortalama maliyetiniz en düşük fiyatın üstünde ancak tavan fiyatın da altında oluyor. belli bir oranda kar hedefleyip otomatik satışını da yapabiliyor bot.

    https://en.wikipedia.org/…iki/dollar_cost_averaging

    binance'a gelme potansiyeli olanlar genelde buraya da düşebilir ama iyi araştırmak lazım shitcoin de listeler..

    mxc
    binance'a listelenecek olanları yakalamada başarılı olduğu söyleniyor, ben de artık twitter üzerinden buranın listelediği ancak binance'ta olmayan coin/token'ları inceliyorum.

    probit :
    olyseum, xaya almak için yakında üye oldum, kore borsası, sağlama benziyor... indirimli coin satıyorlar arada (%50 indirimli dot vardı mesela) sırada bir de ieo'ları var.... prob token'larından alınca indirimlerden faydalanılıyor.

    gate io :
    buradan bir şey almak nasip olmadı henüz ama gördüğüm kadarıyla epey popüler. binance'a gelecek coin/token'lar düşürülebiliyor.

    okex :
    flow ve kleros almak için kayıt oldum bu borsaya. öyle matah bir tarafı yok ancak shitcoin borsalarından hallice.

    bilaxy :
    büyük borsalarda listelenmemiş coin/token'ları uniswap haricinde bulabileceğiniz ender borsalardan. fonlara maksimum dikkat edin, alacağınızı alıp fon bırakmamaya çalışın. çok düşük hacimli coin'lerde çok kolay piyasanın balinası olabilirsiniz ve fiyatı yükseltebilirsiniz ancak satma kısmı sıkıntı yaratır. yatırımlık düşündüğünüz bir şey varsa cüzdanınıza çekmeye çalışın. (ethereum gas ücretlerine de eyvallah deme niyetiyle bir token çekecektim, inanılmaz yüksek çekim ücretleri var... çok sıkıntılı bir borsa... uzak durun)

    biki :
    bu da bir nevi shitcoin exchange... kimi zaman ölüyü diriltirler, onları ancak bu tip borsalarda bulabilirsiniz.. bilaxy ile ve belki de okex ile aynı uyarılar geçerlidir.

    -- devamı gelecek ve usülden olduğu üzere yatırım tavsiyesi değildir --

    not: teknik analizini merak ettiğiniz coin/token'lar için yeşillendirebilirsiniz. düzenli olarak twitter üzerinden de yakında coin/token analizleri paylaşacağım.

    https://twitter.com/i_r_on
596 entry daha
hesabın var mı? giriş yap