6640 entry daha
  • bağlı olduğum kulübün başkanı.

    konuşurken herhangi biri yanlış değil.

    genelde fiile bağlanan 'y' harfleri özellikle telaffuzda 'ğ' şeklinde okunur. eski istanbul beyefendisi tabir ettiğimiz, biraz yaşını almış, iyi eğitimli insanların bir çoğunda bunu görebilirsiniz.

    fikret bey'i sevmemden bağımsız olarak: biraz eskiyi hatırlattığı, hem de bir üst paragraftaki açıklamamdan ötürü, bana gayet asil gelmektedir.

    edit: pomaklığı aşağılama manasında kullanan alttaki arkadaş, zaten söze 'fiko' diye başlayarak seviyesini göstermiş. ben bunu insanların bilgisizliğinden çok eşrafının kalitesizliğine dayandırıyorum. değilse uzun uzun anlatılır mastar ekleri, eski türkçe metinler, yaşar kemal, atatürk.

    bilmemek ayıp değildir. 'yapmak' fiilinin (isim-fiil) -e hali 'yapmağa'dır. şimdi 2017 yili çik iriticik diyerek uzaklaşabilirsiniz.

    bu kullanım için binlerce örnek var. illa arzularsanız atatürk, yaşar kemal gibi isimlerin kendi sesinden konuşmalarını dinlemeniz tavsiye olunur.

    edit 2: her edit için açıklama gerekiyor. neymiş ''istanbul beyefendileri yağmağaa geldim, etmeğee geldim diye konuşurmuş smiley ''

    bak güzel çocuk bu yunus emre:

    ben gelmedim dava için, benim işim sevi için. dost'un evi gönüllerdir, gönüller yapmağa geldim.

    fazla zorlamayın. lütfen herhangi bir konuda idda edecek kadar bilginiz yoksa, araştırın, sonra yine edin. nerden geldiği belli olmayan bu özgüvenle işin sonu ülke yönetmeye kadar varabiliyor.

    edit 3: komikli entry'lerde gelmiş. şikayet edildi. bakalım uçurulacak mı? (bkz: #7325384) bu arkadaş uçurulursa dokunmayacağım, fakat 2 gün sonra hesabı hala açık olursa, hukuksal olarak işlem başlatacağım.

    edit 4: kavga etmeyin. işten güçten koparıp sonunda dil bilgisi anlattıracaksınız. burada 2 olay var. biri kaynaşma, diğeri sert sessiz yumuşaması. ikisi de e hali alırken yaşanabilir.

    örnek:

    yemek isminin e hali yemeğe olur - yemeğe gidiyorum. - sert sessiz yumuşaması.
    yeme fiilinin e hali yemeye olur - yemeye gidiyorum. - kaynaşma 'y' harfi ile.

    bu iki cümle birbirinden farklıdır. ikisi de doğru kullanımdır. eğer 'yemek' i isim olarak kullanıp yemeye derseniz yanlış yaparsınız.

    örnek 2:

    yapmak'ın e hali yapmağa olur - sert sessiz yumuşaması.
    yapma'nın e hali yapmaya olur - kaynaşma 'y' harfi ile.

    türkçe için bana tek bir sert sessiz yumuşamasının 'y' harfi ile olduğunu gösteremezsiniz. tüm 'k' yumuşamaları 'g,ğ' ile olur.

    ayrıca dil dinamik bir olgudur. toplum üzerinde çok büyük bir kesimce kabul görmesi durumunda tüm kurallarından bağımsız da gelişebilir.

    günümüzde yapmağa, etmeğe'nin daha doğru olduğu yüzlerce yer vardır. son kuşakların devamlı yanlış şekilde kullandığı 'yapmaya, etmeye' kelimeleri de alternatif kullanım olarak görülebilir, ki ben de bu kuşaktanım ve istemesem de bu şekilde kullanıyorum.

    fakat bunun doğrusunu yıllardır kendisine ilke edinip kullanan, entellektüel ve kültürel birikimi bizim on katımız olan adamlara, dil bilgisi konusunda 'kulak tırmalayıcı yeaaa' diye ahkam kesmek en hafif tabirle kendini bilmezliktir.

    bu kelimeleri özellikle bu şekilde kullananlar, senin (benim de) kullandığın şekli söyleme özürlü olduklarından değil, doğrusunu bildiklerinden dolayı bu şekilde kullanmaktadır.

    bkz: yüzlerce türk şairi, edebiyatçısı, entellektüeli, istanbul beyefendisi ve pomaklar. tamam pomaklar çok farkında olmayabilir.

    kurban olduğum adam: https://youtu.be/a_n52_zoxf0?t=233 , kendisi ile burada türkçe tartışabilecek kimse olduğunu düşünmüyorum.
4281 entry daha
hesabın var mı? giriş yap