28 entry daha
  • defalarca gittiğim iran’da pembe otobüs yok ama otobusler ortadan ayrılmış durumda. ön tarafa erkekler, arka tarafa kadınlar biniyor. öğle saatlerinde erkekten çok kadın oluyor. tıklım tıklım kadınlar tarafından bomboş olan erkekler tarafına geçiş tabii ki yasak.

    sonra ne oluyor biliyor musunuz? geniş boş bir caddede de olsan illa yanından geçen erkekler bir bahaneyle dokunuyor. eli kolu kalçana değiyor mesela, ya da geçerken yapışacak gibi sürünüyor. 50li yaşlardaki annemi taciz etti genç bir adam. kıyameti kopardım, kimse gelmedi, ahlak polisleri de nedense yoktu. oranın yerlisi olan yengem kriz geçirdi ‘bizi rezil ettin, niye ses çıkardın, ya tanıdık biri gördüyse’’. zihniyet tam olarak bu.
    arkamdan yaklaşıp, son derece argo kelimelerle kalçamı yemek istediğini fısıldayan adamı dönüp sertçe ittim, beni polise şikayet edeceğini söyleyip sırıta sırıta gitti, şaka gibi.

    peki neoluyor? insanlar sürekli birbirine yiyecekmiş gibi bakıyor. telefon numaraları havada uçuşuyor. gerçekten gittikleri pahalı kafelerin kartlarına telefon numarası yazıp gördükleri biraz güzel her lafına veriyorlar. dışarda oturmak daha zor, sevgililer ilk buluşmada bile evleri tercih etmek zorunda ve ilişkilerde tanıma aşaması olmadan cinsellik yaşanıyor.
    yani kadını toplumsal hayattan izole ettikçe öyle bir hale geliyor ki, kadın ve erkek sadece kadın ve erkek. insan gibi bakmak yok, sadece karşı cins ve sevişilebilir. ilkelleşiyor ilişkiler.
    başta bahsettiğim gibi otobüsler ayrı ama yolda da rahat değilsin ve otobüste çok nadir sapıklığını dışarı vurabilecek cesareti bulan onda da tepki gören erkekler, burda bir hakmış gibi davranıyor. toplum normalleştirmiş durumda.
    başörtüsü kaymış kadınları uyarmayı görev bilen halktan teyzeler tacizcileri uyarmıyor bile. abartmıyorum, buranın kapalı çarşısına benzeyen çarşıda baştan sona yürüyünce ve geçemeyecek kadar yoğun olmadığı halde en az 15-20 erkek bir bahaneyle dokunuyor belli belirsiz de olsa. tabii ki yanında erkek olmadan dışarı çıkan kadınlarsanız.

    muhafazarlaştıkça sapıklaşıyor toplum. hem bastırılmış duygular artıyor, hem de normalleşiyor. bunu tartışmam bile.

    sorun toplu taşımada tacizden çok, iyi niyetli de olsa insanların kalabalık nedeniyle birbirine temas etmek zorunda kalması. tacizci sapıklar var evet ama bunu uygulamaya çoğunlukla cesaret edemeyeceği bir toplumsal yapımız da var hala. çözüm toplu taşımayı rahat hale getirmek.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap