3 entry daha
  • inebolu'daki mahalli ağzın, yaşam şartlarının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen hala değişmediğini gösteren rıfat ılgaz'a ait roman kitabı. kitabı okurken adeta kendi memleketimden bir balıkçıyla, biriyle sohbet ediyormuşum gibi hissettim. kullanılan denizcilik terimleri, şiveler birebir aynı. bahsedilen lokasyonları bilmekte kitaba apayrı bir zevk katıyor. kitap milli mücadele yıllarında denizde destan yazarak mustafa kemal atatürk'ün övgüsüne mazhar olan ve 'gazi' ünvanı alan, istiklal madalyalı tek ilçe olan inebolu'yu ve yakın çevredeki ilçelerden cide'deki yaşamı, karadeniz'in azgın dalgalarına rağmen milli mücadele için canını ortaya koyan halkı anlatır.

    çok sevdiğim, aşık olduğum bir kadın memleketim inebolu'dan bahis geçtiği için hediye etmişti bu kitabı ve bu kitapla bana okuma sevgisini tekrar aşılamıştı.

    kitapta bahsi geçen temel reis'in takasının modeli dedemin de gençlik yıllarında çalıştığı klasik inebolu odun ya da ağaç teknesidir. inebolu'daki hediyelik eşya dükkanlarında ahşaptan minyatür maketleri satılıyor. eğer bulup fotoğrafını çekebilirsem işbu entry güncellenecektir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap