• yakından televizyon izlemenin göz bozduğu iddiasından tut teflon tavanın çizilmesi halinde zehirlemesi iddiasından çık bir dünya şehir efsanesini içinde barındıran, çarpıtılmış bilim tespitleridir.

    tv ekranı göz tek noktaya sabit iken akan bir dünya görüntünün neredeyse aynı noktada akması nedeniyle gözü farklı bir modda çalıştırır. yorar. ayrıca etrafımızda bulunan üç boyutlu cisimleri görmemiz; ortamdaki ışığın bu cisimlerden yansıması şeklinde gerçekleşirken, tv ekranı ortam ışığından bağımsız bir ışığı iki boyutlu bir ışık hüzmesi şeklinde yayar. bu da gözün çalışma prensibinde derinlik algısının zayıflamasına neden olur. gel gelelim uzak ya da yakın izlemenin pek bir farkı yok. öte yandan tüplü tv'lerin yerini led ve lcd teknolojisine bırakması ise tv ekranının radyasyon yaydığı (bir domates kadar yayıyor evet) hurafesini bitirmiştir.

    ticari olarak teflon denilen polivisko tulen florür maddesi de zehirli değildir. tava çizilince oluşan boşluklarda yağ birikir, çok dar mekanda oluşan birikimler mekanik yöntemle temizlenemez ve bu birikintilerde üreyen bakteriler ise tavanın sonraki kullanımında bir ihtimal sindirim problemine yol açar. bilinen bakterilerin tamamı 70 derece santigrat sıcakta ölür. tavadaki bir sonraki pişirmede yine ölecektir bunlar. yani çizikli tavada anca süt kaynatılmaz da ılıtırsa bakteri bir ihtimal sağ kalabilir. neyse ki bulaşık makinesi icat oldu da bu hurafe de bitmeye yüz tuttu.

    az çok mantık, biraz bilim içerse de sansasyonel çarpıtma ürünüdür pek çoğu.
hesabın var mı? giriş yap