7 entry daha
  • yargitay cumhuriyet bassavciliginin, daha önce anayasa mahkemesi karariyla kapatilan sosyalist parti tarafindan kullanilan sp rumuzunu kullanarak 2820 sayili siyasî partiler yasasi’nin 96. maddesine aykiri hareket ettigi ileri sürülen saadet partisi’ne bu aykiriligin giderilmesi için ayni yasa’nin 104. maddesi uyarinca ihtar karari verilmesi istemiyle anayasa mahkemesinde açtigi davanin gerekçesinden iki paragraf:
    siyasi partiler, kendilerini ayirt edici unsurlarla ortaya koyabilmek için isimleri yaninda, baska ifade yöntemlerine de ihtiyaç duyarlar. bu anlamda bayrak, rozet, kisaltilmis ad yani rumuz gibi unsurlarla kendilerini kitleler karsisinda daha etkin ve akilda kalici sekilde ifade etme yolunu seçerler.
    kisaltilmis ad, partinin ismi disinda; kisa, açik veya öz bir ifade ile partiyi tanimlamak için kullanilan bir addir. uygulamada kisaltilmis ad genelde, parti adindaki kelimelerin bas harflerinden olusmakta ise de, kisaltilmis adlarin mutlaka parti adindaki kelimelerin bas harflerinden olusacagi yolunda bir hüküm bulunmadigi gibi, böyle bir kural koymakta dogru degildir. kisaltilmis ad, parti adindaki kelimelerin bas harfleri disinda, basli basina anlami olan ayri bir veya birkaç kelimeden de olusabilir. önemli olan partinin kendisini tanitici bir unsur ya da daha açik ve ayirt edici bir ifade ile ortaya koymasidir. bu sekildeki bir kisaltilmis ad, kuskusuz partinin bayragi gibi tanitici ve ayirt edici bir unsurdur, yani partinin rumuzudur.
    (http://rega.basbakanlik.gov.tr/…/03/20040313.htm#9)
    yargitay cumhuriyet bassavciliginin bu görüslerinden çikardigimiz sonuç su: bir siyasi parti, yasal sinirlar dahilinde istedigi gibi kendisini ayirt edici bir kisaltilmis ad(rumuz) seçebilir. (dikkat edelim; adinin kisaltmasini istedigi gibi yapabilir degil, istedigi gibi kisaltilmis ad seçebilir) bu noktada adalet ve kalkinma partisi kuruculari partilerine kisaltilmis ad olarak (büyük ihtimalle imaj danismanlari ve pazarlama uzmanlarindan da faydalanarak) ak parti ismini seçmislerse, bizim "sen ak parti degilsin, akpsin" dememiz ne kadar mantiklidir? ak olduguna inanmiyorsak gidip oyumuzu baska partiye veririz, bir parti rumuzu için bu kadar nefesimizi tüketmeye deger mi?
    ayrıca (bkz: anavatan) (bkz: hürparti) (bkz: depar)
505 entry daha
hesabın var mı? giriş yap