• --- ismet inönü , 1 mayıs 1959 günü muhalefet lideri olarak uşak’a yaptığı bir gezide , dp’liler tarafından kışkırtılan aşağılık yaratıkların attığı bir taşla başından yaralanmıştı . bu çirkin ve üzücü olay üzerine şair behçet kemal çağlar , taş atanları şiddetle kınayan “ kafana çal taşını “ adlı bir şiir yazmıştı . şiirinin bir kıtasında şöyle diyordu büyük şair.

    dünkü karargahınızdı bugün geçtiğiniz uşak:
    bütün şehir ayağa kalkıp selamlamalı ,
    ayağına düşmeli saygılar halı halı ,
    başına taş atan kim ? hangi utanmaz uşak ?

    --- dönemin iktidarı dp , bu şiir nedeniyle behçet kemal çağlar’ın istanbul radyosundaki görevine son verdirmişti . ( değişen bir şey yok , bugün de “ alo fatih “ fetva hattı ile beğenmedikleri gazeteci ve televizyoncuları kovduruyorlar .)

    --- bu olaya çok üzülen inönü , behçet kemal’e 13 mayıs’ta duygu yüklü bir mektup göndermişti .

    --- sevgili behçet kemal çağlar ;
    --- “ benim yüzümden sizi radyodaki hizmet imkanınızdan mahrum etmişler . çok üzüldüm ! en ayıp tecavüzlerin açıkça himaye edildiğine sadece bu olay başlı başına bir delildir . siz hususi geçiminizle de sarsılmış bulunuyorsunuz . size bütün ömrümde hiç bir faydam dokunmadı . sebep olduğum üzüntülerden dolayı bir kez daha mahcup oluyorum . “
    gözlerinizden sevgilerle öperim canım kardeşim .

    --- bunun üzerine behçet kemal çağlar’da inönü’ye cevaben şöyle yazar ;

    --- paşam ;
    --- “ hayatımın en manalı mektuplarından birini sizden aldım . atatürk’le birlikte kurtardığınız yurdun bir vatandaşı , tek başınıza 2. dünya harbi’nden burnu kanamadan çıkardığınız bir neslin mensubu değil miyim ? bana bundan daha büyük nasıl bir iyilik yapabilirdiniz ?
    yalnız size bir sitemim var , beni daha çok sevip tanıdığınızı sanırdım . siz bu davaya başınızı koyarken , ben maaşımı koymuşum çok mu ?
    vatanperverlik sizin tekelinizde midir a paşam ?”
    saygıyla ellerinizden öperim .

    --- bir devlet adamı ile bir sanatçının birbirine yazdığı duygu yüklü mektuplar , iki büyük insanın içten gelen duygularının dışarıya yansımasıdır . bu güzel cümleleri yazabilmek , söyleyebilmek için insanın çok iyi bir hatip olmasına ya da prompterden okumasına ihtiyaç yoktur .

    --- bu yüzden devlet adamı ve sanatçı olmak o kadar kolay ve ucuz bir şey değildir . insanın mayasında olmalı , genetik kodlarında olmalıdır .

    --- vermeyince mabut , neylesin mahmut .

    ahmet kudret haker
    28/aralık/2017
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap