1 entry daha
  • öğlene kadar havanın zaman zaman güneşli, zaman zaman da parçalı bulutlu ve sıcak olduğu, akşam ise yağmur yağışlarının görüldüğü bir gündü.

    o sıralarda emeklilik yaşının 60'a çıkarılacak olmasından dolayı istanbul ve izmir'de işçilerin protesto gösterileri vardı. öğlene kadar devam eden gösteriler, bir hafta sonra gerçekleşecek büyük mitingin ne denli kalabalık olacağının da habercisiydi.

    bir yanda işçilerin, emekçilerin sosyal hakları törpülenirken, diğer yandan iş adamlarının isteği doğrultusunda vergi yasasının yumuşatılması gündeme geliyordu ve hükümet haziran ayının sonunda çıkan bütçe kanunu ile zaten vergi kanununun bazı hükümlerini uygulamadan kaldırmıştı. kaynak yetmediği için aktüeryal dengeyi sağlamanın zorlaştığını, bu yüzden 60 yaş haddinin zorunluluk olduğunu belirten hükümet, nedense daha önemli bir gelir kaynağı olan vergi kalemlerinde, ekonomiyi canlandırmak adına indirime gidiyordu. özetle iş çevrelerinin mutlu, emekçilerin ise mutsuz olduğu bir gündü. emeklilik yaşının 60 olması gündemdeyken, gecelik faiz oranları yüzde 60'ın altına düşmüştü. 1 dolar 433 bin lira olmuştu. (200 gram ekmek 75bin lira, brüt asgari ücret 93 milyon liraydı)

    uluslararası gelişmeler açısından ise kıbrıs gündemdeydi. avrupa birliği kıbrıs cumhuriyeti'ni üyeliğe kabul etmeye hazırlanırken, türk tarafına, eskiden karşı çıkılan kıbrıs'ta federasyon önerisi getiriliyordu. hafta içinde ankara'ya gelerek temaslarda bulunan abd savunma bakanı william cohen, bunu bir defa daha gündeme getirmişti. türk hükümeti ise bu defa, eskiden savunduğu federasyon tezinin artık koşullara uymadığını, türkiye avrupa birliği'ne alınmadan kıbrıs üye edilirse ve türklerin hakları korunmayacaksa, buna bir cevap olarak kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'nin türkiye ile birleşebileceğini belirterek göz dağı veriyordu. haziran ayında türk silahlı kuvvetleri ege denizinin uluslararası sularda kalan kısımlarında 60 savaş gemisinin katılımıyla efes-99 tatbikatını düzenlemiş ve tatbikatın sonunda 8 savaş gemisi kıbrıs'ın girne limanına bir ziyaret gerçekleştirmişti. türkiye tatbikat sahasına yabancı unsurların yaklaşmaması konusunda bir uyarı mesajını da atina'ya iletmişti. bütün bunlar yunanistan ile türkiye arasındaki gerilimin sürdüğü, ama insanların hiçbir şey olmayacakmış gibi sahillerde tatilini geçirmekte olduğu bir günü resmediyordu.

    özetle gündemden dolayı hareketli ve yaz mevsiminde bir hafta sonu olmasından dolayı da sakin bir cumartesi günüydü.
hesabın var mı? giriş yap