• 2012’den beri crypto para piyasasında 500 bin dolardan fazla para kazandığını iddia eden bir erken dönem yatırımcısının tavsiyeleridir.

    üç gün önce reddit’te paylaşılan tavsiyeler, yazarın daha önce bazı coinlerin pump’lanmasına karışmış olabileceği gerekçesiyle kaldırılmış. yazar gerçekten söylediği parayı kazanmış mıdır bilmiyorum, bu iddia tamamen fos da olabilir. ama entry’de yer alan ve oldukça yararlı bulduğum tavsiyelerden bazılarını özellikle piyasaya yeni giren arkadaşların yararlanabileceğini düşünerek, şahsi bazı yorumlarımla beraber aktarıyorum.

    bu entry orjinal entry'nin birebir çevirisi ya da özeti değildir. yararlı bulunan tavsiyelerden bazılarının riskli görülen kısımların değiştirilerek aktarılmasıdır. isteyenler orjinal entry'nin bir örneğine buradan ulaşabilir

    - kaybetmeyi göze aldığınız ve uzun dönemli olarak piyasaya bağlayabileceğiniz bir miktarla yatırım yapın. beklenmeyen bir gelişmeyle yatırdığınız paranın çoğunun eriyebileceği, daha sonra yavaş yavaş eski seviyesine gelebileceği bir senaryoya hazırlıklı olun.

    - piyasaya girdiğiniz parayı ikiye katladıktan sonra anaparanızı çekin ve kârınızla yola devam edin. bu ilerleyen süreçte daha rahat hareket etmenize ve çok daha az stres yapmanıza olanak verecektir.

    - bu piyasada 6 haneli rakamları kazananların çoğunun uzun dönemli yatırımla bunu yapmış olduğunu görürsünüz. günlük al-sat yapanların çok azı kısa vadede zengin olmuştur.

    - (şahsen ben de 7 aylık crypto para tecrübemde kısa vadeli al-satla bugün 1'i 3 yaptım diye sevinirken ertesi gün beklenmeyen bir rüzgârda o 3'ün yarısının uçtuğuna ve elde 1,5 kaldığına pek çok kez şahit oldum. bugünkü fiyatlarına baktığımda neo’yu 9 dolarken alıp 35 dolara geldiğinde “bu iyi yükseldi” diyerek sattığımı, ripple'ı 20 centken alıp 2 ay pek yükselmeyince “bundan bir cacık olmayacak” diyerek 25 centten sattığımı hatırlayarak acı acı iç geçiriyorum. uzun vadeli hodl'un önemini anlamanız için illa buna benzer tecrübeler kazanmanız gerekmiyor.)

    - kısa vadeli al-sat yapacaksanız somut bir bilginin fiyat artışına neden olabileceği öngörüsüyle yapın. bu bilgi yapılacak olan bir fork, airdrop, yeni borsa eklemeleri, yeni ortaklıklar ve coinlerin başlangıçta açıkladıkları yol haritasında kaydedecekleri gelişmeler olabilir. ( coinmarketcal.com bu konuda kullanabileceğiniz çok güzel bir kaynak)

    - örnek olarak, aralık ortasında bitcoin private forkuyla zclassic'i elinde bulunduranlara bitcoin private verileceği duyurulmuştu. bu haberle birlikte zclassic’in fiyatı birkaç dolarken kısa sürede 200 doları aştı. hala o seviyelerde. eğer kısa vadeli al-sat yapacaksanız ve kendi teknik analizinizi kendiniz yapacak kadar profesyonel değilseniz bunun gibi somut haber ve duyurulara dayanarak hareket edin.

    - pek çoğunuz saatlerce çalışıp kazandığınız parayla yatırım yapıyorsunuz, belki de bazılarınız ailenizin rızkından bir miktarı ayırıp para yatırıyorsunuz, bunun için özellikle uzun vadeli yatırımlarınızı filanca tavsiye etti diye değil, kendi araştırmanız sonunda yapın.

    - araştırmaya yatırım yapmayı düşündüğünüz coinlerin sitelerinde bulunan white paper’ları okuyarak başlayın. ingilizce bilmiyorsanız bile google translate genel bir fikir edinmenize yardımcı olur.

    - bir coini araştırırken en temel sorunuz “bu coin neden var?” olmalı. bir coinin uzun vadede ayakta kalabilmesi için blockchain teknolojisini kullanarak gerçekten bir boşluğu doldurması, eksikliği hissedilen bir alanda bir çözüm ve farklılık sunabilmesi gerekir.

    - piyasada bulunan coinlerin pek azı uzun vadede ayakta kalacaktır. pek bir emek harcamadan ethereum’un açık kaynağını kopyala-yapıştır yaparak kurulmuş ve esasında kurucularını zengin etmekten başka bir amacı olmayan coinlere paranızı yatırmayın.

    - bu coinleri biraz araştırdığınızda arz edilecek toplam coin sayısının büyük çoğunluğunun kim olduğu belli olmayan, karanlık geçmişlere sahip kuruculara ayrıldığını, kurulum amacının aynı fikirle ortaya çıkmış pek çok coinden belirgin bir farkı olmadığını, boş github havuzlarına sahip olduklarını, web sitelerinde muğlak whitepaper’ların ve kulağa hoş gelecek boş klişelerin yer aldığını görürsünüz. bu tür coinlerden uzak durun.

    - asla “treni kaçırırım” mantığıyla ve duygularınızla yatırım yapmayın. prensiplerinize ve tecrübelerinize göre yatırım yapın. hiç tecrübeniz yoksa başlangıçta ufak bir miktarla girin ve az da olsa tecrübe kazanın.

    - bir coinin teknolojisine inandıysanız, gerçekten bir boşluğu dolduracağını düşünüyorsanız esasında nereden girdiğinizin çok bir önemi yok. uzun vadede zaten kazandırır. milletin bir coine hücum ettiği bir senaryoda treni kaçırırım mantığı ya da tersi bir senaryoda panikle yapılan satış zarar ettirir. pumplar da bu mantıkla işler. pumplardan ve bunların yapıldığı gruplardan uzak durun.

    - yatırımınızı çeşitlendirerek riskinizi azaltın. sepetinizde kaç coin tutacağınız size kalmış, ancak portfolyonuzdaki coinlerin dağılımını

    1) bitcoin, ethereum, litecoin gibi güvenli limanlar,
    2) önemli bir boşluğu doldurduğunu düşündüğünüz, gelecek vadeden uzun vadeli coinler,
    3) somut bir bilgi ve duyuruya dayanan kısa vadeli yatırımlar

    şeklinde yapabilirsiniz. 1, 2 ve 3 arasındaki dağılım oranı da size kalmış ancak 1-%50 2-%25 3-%25 ya da 1-%60 2 ve 3 %40 şeklinde bir dağılım görece güvenli sayılabilir.

    - biri “x coin şu zamanda şu fiyata yükselecek” diyorsa ona inanmayın. bunu söyleyenler çoğu zaman o coini elinde bulundurup da fiyatının yükselmesini isteyenlerdir.

    - eğer tek işiniz bu değilse portfolyonuzu günde bir-iki defadan fazla kontrol etmeyin. saat başı blockfolio, delta gibi uygulamalara girmeyin. hayat bu piyasadan ibaret değil. boş vakitlerinizi ailenizle geçirin, gezin dolaşın, hayatın tadını çıkarın.

    - uzun vadeli yatırımlarınızı bugün fiyatı ne oldu, yarın ne olacak diye düşünmeyin. kısa vadeli yatırımlarda ise realist karlara emrinizi girin ve unutun. belirli periyotlarla bir miktar karınızı çekerek kar realizasyonu yapın.

    - stop-loss koymayı öğrenin ve piyasa çalkantılı ise kullanmayı ihmal etmeyin. kısa vadeli yatırımlar için bitcoin’in aşırı hızlı yükseldiği dönemlerde alt-coinlerde yakalanırsanız zararınız yüzde 20’den az ise elinizde tutmak için ısrar etmeyin. piyasa kendine gelince bu zararı bir iki al-satla çıkarabilirsiniz. zararınız daha fazlaysa da dünyanın sonu değil, eğer sağlam bir coinse en fazla iki-üç ayda eski seviyesine gelecektir, çoğu zaman bu kadar sürmez.

    - kuşkusuz bu piyasa henüz yeni gelişmekte olan bir piyasa. sadece abd’deki öğrenci kredisi sektörünün birkaç trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu düşününce aslında crypto paraların sahip olduğu mevcut 700 milyar dolarlık küresel işlem hacminin daha bebek olduğunu görüyoruz. blockchain teknolojisinin günlük hayattaki kullanımı arttıkça bu piyasanın daha da büyümesine şahitlik edeceğiz. bu yüzden uzun vadeli düşünün. sabırlı olun.

    son olarak, adettendir ytd
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap