18559 entry daha
  • (bkz: deliryum)
    (bkz: her canlı deliryumu tadacaktır/@shifte telli)

    --- spoiler ---

    bir psikiyatr hocamızın sözü.

    deliryum, insanın yer-zaman-kişi oryantasyonunun bozulmasıdır.

    tüm ölümlerden önce bu gerçekleşir. böyle birdenbire kafanızdan bi kurşunla vurulsanizda gerçekleşir, günlerce hastanede yatıp ölsenizde. biri bi kaç saniye diğeri günler alabilir.

    deliryumu biliyoruz aslında. herkes yaşıyor bunu. uyandığımızda 'nerdeyim lan ben' , 'bugün günlerden neydi ki' , 'şu bana bakan kadında kim' gibi sorulara cevap bulamayıp 10-15 saniye sonra normale donüyoruz ya iste o kafa karışıklığı deliryum. ama bu fizyolojik olanı. normal olanı yani, olması gereken.

    mesela baska bi eve misafirliğe gittiniz sabah uyandınız kendi evinizde sanıyorsunuz kendinizi ama ortam baska. anlam veremiyorsunuz sonra yavaş yavaş sis bulutları dağılıyor zihninizde iste bu deliryum.

    hastalar için endişelendigimiz bir durum bu. hasta normalken yakınlarını tanımamaya, zamanı/yeri karıştırmaya başlıyorsa sıkıntı. altta yatan organik bi sebep aramak gerekiyor. bu kısım doktorları ilgilendiriyor ama.

    fizyolojik dediğimiz normal olan deliryumu yaşayınca ölüyorum filan sanmayın sakın ha. yazının amacı bu değil. ınternetten araştırıp doktor karşısına da gitmeyin bende deliryum oluyor ölüyor muyum acaba diye.
    --- spoiler ---
23212 entry daha
hesabın var mı? giriş yap