2 entry daha
  • buradaki "insanların savunduğu şeylerden bihaber olması" fecaatini anlıyor ve buna katılıyorum ama sadece türkiye için değil, dünyadaki tüm insanlar üzerinden bakarsak dahi bu tarz durumların değişmeyeceğini göreceksiniz. üstelik bunun bilim insanı olmakla veya bilimsel düşünmekle filan da alakası yok. çünkü ideolojiler, birer hastalık gibi insanları ele geçirir. bilinmelidir ki, dünyada yaşayan insanların tamamına yakını avamdır ve avam da martin heidegger'in tanımladığı üzere, "içinde doğduğu toplumun kültürüyle yetinen, bunun dışına çıkamayan basit, sıradan insandır".

    burada insanların temelsizce, tarih yorumlaması yaptığı ve bundaki derin aptallığı anlamamız isteniyor. buna sonuna kadar katılıyorum. ama sizler de şunu anlayın; maalesef dünya üzerinde bu böyle. meşhur matematikçi augustin louis cauchy koyu katolikti ve inancından ötürü dışladığı, nefretle baktığı insanlar vardı; antoni gaudi koyu bir katalan milliyetçisi ve ayrılıkçıydı; louis-ferdinand celine nazi sempatizanıydı. örnekler çoğaltılabilir.

    peki nereye geldik? bilimsel gerçeklerle ilerlemek ile bilimin öncülerinde veya takipçilerinde bunların paralelinde bir sağduyuyu ideolojilerde, subjektif yoruma dayanan meselelerdeki yorumlarında bulmak imkansızdır. çünkü hayal ettiğimiz gibi übermensch bireyler üretecek toplumlar yok.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap