8 entry daha
  • asagidaki bilgi ile kapsami açiklanan projenin adi:

    ''avrupa toplulugu; kendi ülkelerinde yüzme amaci ile kullanilacak göl ve deniz sulari için gerekli su kalitelerini belirleyen mikrobiyolojik parametreleri, yol gösterici ve uyulmasi zorunlu hükümler olarak ortaya koymustur.

    bu çalismalar 1987 yilinda avrupa çevre egitim vakfi(feee) tarafindan yürütülen mavi bayrakkampanyasi adi altinda birlestirilmis önce 11 at ülkesi daha sonra 22 ülkede basari ile uygulanmistir.

    2001 yilinda ise avrupa'nin disinda yer alan ülkelerden gelen talepler dogrultusunda kampanyanin kapsami genisletilmis olup avrupa çevre egitim vakfi'nin adi çevre egitim vakfi olarak degistirilmistir.

    mavi bayrak kampanyasi dört temel konu üzerinde yogunlasmistir.

    bunlar:
    • yüzme amaciyla kullanilan suyun niteligi.
    • çevresel egitim ve bilgilendirme çalismalarinin yönlendirilmesi.
    • plaj düzeni ve emniyetinin saglanmasi.
    • çevre yönetimi

    bu ana konular uluslararasi çevre egitim vakfi tarafindan tespit edilen 27 kritere dagitilmistir.

    bu kriterleri saglayan plajlara 1 yil süreyle mavi bayrak verilerek ödüllendirilmektedir.

    mavi bayrakli plaj ve marinalar uluslararasi çevre egitim vakfi tarafindan internet ortaminda yayimlanarak tüm dünyaya duyurulmaktadir.

    avrupa çevre egitim vakfi'na 1991 yilinda ilk kez avrupa toplulugu disinda finlandiya kabul edildikten sonra, ülkemizde de mavi bayrak kampanyasi'na yönelik çalismalar baslamistir.

    1992 yili mart ayindan itibaren her 15 günde bir olmak üzere çanakkale'den hatay'a kadar 2500 km. lik sahil seridinde tespit edilen 300 noktada avrupa standartlarina uygun olarak mikrobiyolojik ve fiziko-kimyasal analizler yapilmaya baslanmistir.

    su anda
    karadeniz kiyilari,
    egirdir ve hazer gölü de dahil toplam 380 noktada deniz ve göl suyu analizleri yapilmaktadir.

    mavi bayrak projesi saglik bakanligi ve kültür ve turizma bakanligi öncülügünde 1993 yilinda kurulan türkiye çevre egitim vakfi'nin (türçev) esgüdümünde yürütülmektedir.

    2004 yilinda uluslararasi çevre egitim vakfi'nca yapilan degerlendirmeler sonucunda 151 plaj ve 12 marinanin mavi bayrak ile ödüllendirilmesi uygun görülmüstür.

    kiyilarin korunmasi, çevre bilincinin gelismesinde ve turizm pazarlanmasinda mavi bayrak projesinin önemli bir yeri bulunmaktadir. aslinda bir çevre ödülü olmakla birlikte, uluslararasi standart özelligi tasimasi ve uygulama alaninin kiyilar olmasi nedeni ile turizm sektörü açisindan büyük bir öneme sahiptir.''

    http://www.ntvmsnbc.com/news/319758.asp?0m=h1gy
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap