• edit 4: kapitalizm eleştirisi yok diyenlere binaen,

    https://www.youtube.com/watch?v=2grgjvvsw-k

    ufak bir aramayla 100'lerce bununla ilgili içeriğe ulaşılabiliyor.

    ya da bu sistem düşmanımız temalı sadece filmden 2 dakikalık bir kısmını inceleseniz bas bas bağırdığını görebilirsiniz.

    http://alkislarlayasiyorum.com/…u-sistem-dusmanimiz

    bir de.. sistemin koruyucusu ajan smith ile neo'nun ilk karşılaşmasını hatırlayan var mı? neler oluyordu? ajan smith, neo'ya:

    - gördüğünüz gibi bir süredir sizi izliyoruz bay anderson. gördüğümüz kadarıyla 2 hayatınız var mr. anderson. birinde saygın bir firmada yazılımcısınız, sosyal güvenlik numaranız var vergilerinizi ödüyorsunuz, komşunuzun çöpünü çıkarmaya yardım ediyorsunuz. diğer hayatınız da başka birisiniz birisi son bulmalı.

    vs diye tehdit ediyordu. neo bunu reddedip anarşiyle karşılık verince smith ne yapıyordu ağzını mühürlüyor susturuyordu ve üstüne izleme cihazı takıyordu. yani birazcık düşünebilen her kimse, bu filmin temel taşının kapitalizm eleştirisi olduğunu görebilir.

    içerik:

    bir sinemacı olarak aklım almıyor. günümüz teknolojisini biliyorum, günümüzün gündemini biliyorum, elon musk, mark zuckerberg "yapay zekaya sahip mekanik tehlikeli midir?"
    tartışmasını biliyorum ama 98'de karşımıza "robotlar savaşıyor" tarzında sığ olmayan insan ve mekanik ilişkisini inceleyen hatta bunun üzerine felsefe kuran sosyolojik, günün şartlarına göre über teknolojik bir film çıkıyor.

    akıl alır gibi değil, yahu adamlar plütoncu düşünceyle idealar kuramı fikrinden yola çıkıp, geleceğin insanının o fikre ulaşırken sarpa sardığını, düşünüyorum öyleyse varım sözünü içimize işleyen, bilincin bedenden ayrı olduğunu, belki hepimizin bir sistemin içinde çark olabileceğimi sorgulatan, bolca kapitalizm eleştirisi barındıran, varlık matrix'den ayrı düşünülebilir mi tarzında felsefik bir derinliğe inen film çekilebiliyor.

    bir de filmdeki her karakter, bir mitolojik değere denk düşüyor. hepsini tek tek anlatmam saatler sürer.

    bir de tam 20 yıl sonra bizim çektiğimiz sinema ürünlerine bak. (bkz: recep ivedik)

    yahu arkadaş geriden gelinir anlarım da, bu kadar mı geriden gelinir.

    dipnot: bizim sinemamızda aynı türe ait olan bir film olmadığı için, her hangi bir türden pay biçtim.

    parçalanıyorum sözlük.

    edit: bazı salak arkadaşlar anlamamakta diretiyor, konuyu sadece yapay zekaya indirgiyor, ya da sadece efektlere indirgiyor.
    ya diyorum ki herifler var oluşu sorgulamışlar. şu an yaşadığımız dünyanın matrix olmadığını nereden bilelim mesela? neo bilgisayar başındayken, kendini gerçek hayatta zannediyordu. ta ki alice göndermeli beyaz tavşanı takip et, gerçeklerin peşinden git temalı muazzam geçiş sahnesine kadar. neyse, halbuki sistemin sadece bir çarkıymış herif. ama bilgisayar başında özgür olduğunu düşünüyordu.
    mesela şu anda da hiçbirimizin sisteme bir etkisi yok. şuan ki sistemin tepesinde dünya'nın bütün kaynaklarını sömüren ve dünyanın sonunu hazırlayan lobiler var. orada da o lobiyi ajan smith (esasen mimar) temsil ediyor. kendini kopyalayarak, isyana meyilli bütün verileri siliyor, insanları yok ediyor. benim şaşırmam senaryo, efekt, felsefe, tariz, mitolojik öğelerin hepsini bu insanların bir filme yedirebilmeleri.

    edit 2: kendimi tam olarak anlatamadım galiba hala mesajlar geliyor. madde madde izah edeyim.

    1- daha önce varoluşu sorgulayan film çekildi mi? çekildi.
    2- içindeki sözler daha önce söylenmiş sözler mi? evet.
    3- yapay zeka, insan çatışması daha önce incelendi mi? evet.
    4- o teknoloji bir başka filmde daha önce kullanıldı mı? evet.
    5- daha önce kapitalizm eleştirisi film çekildi mi? çekildi, evet.
    6- geleceğe ışık tutan, öngörülebilir gerçeklik fikri daha önce işlendi mi? evet.

    ama bu film hepsini aynı anda yapmış arkadaşlar adamı delirtmeyin. benim demem tamamen odur. bir bütün olarak bakın olaya.

    edit 3: daha fazla edit yapmak istemiyordum ama size bana gelen şu mesajı göstermeden duramadım.

    https://i.hizliresim.com/9m9ojk.jpg

    yahu bu nedir şimdi? ben ne diyorum bunlar ne diyor. (kimlik ifşası yasak diye yazar ismi sansürlendi)

    yazar arkadaşlar, bakın. yaşınız çok ilerlemiş olabilir ama kimse sizin komplekslerinizi burada çekmek zorunda değil. konumuz sinema tarihi ve ben birçok öğeyi bir araya getirmiş bir film hakkında içerik girdim. eğer varsa aklınızda döneminde daha çok çığır açan ve birçok bu tarz öğeyi barındıran film söyleyin biz de faydalanalım. en azından andropoz sorunlarınızla uğraşmamış oluruz.
78 entry daha
hesabın var mı? giriş yap