8 entry daha
  • fantastik dunyalarin en mükemmel, en cesur elfi. üvey kardesi feanor'u, beleriand'a gocunde isteksiz bir biçimde ve noldor'un alacagi daha büyük yaralari engellemek, feanor'a göz kulak olmak için izlemistir.

    noldor'u morgoth'un sessiz oldugu zamanlarda, angband'a tüm güçleriyle saldiriya çagirmistir. fakat noldor fingolfin'in çagrisina kulak vermeye isteksizdir. geçici de olsa baris zamanindalardir. fakat fingolfin barisin geçici oldugunun farkindadir. halki üzerindeki laneti kaldirmak ve iyi ya da kötü bir sonuca ulasmak istemektedir.

    belli bir süre sonra fingolfin'in öngördügü sey olur ve morgoth ani alev savasi(dagor bragollach) ile kapilarini açar ve noldor büyük kayiplar verir. fingolfin ise halkinin üzerine çöken karanliktan ve noldor'un mutlak yikilisini gördügünden; öfke, keder ve aciyla atini tek basina angband'a sürer. yoluna çikan her canli kaçışir. ihtişamı ve öfkesi o kadar büyüktür ki onun gorenler, orome oldugunu sanarlar.

    fingolfin angband'in kapisina varir ve morgoth'a meydan okur. morgoth büyük bir isteksizlik ve (belki de korkuyla) kalesinin derinliklerinden yavas ve sessizce cikar. sonrasi bilindigi gibi fingolfin, morgoth tarafindan katledilir ama morgoth'un hiç bir zaman unutamayacagi ve her topallayisinda hatirlayacagi yaralar birakir. morgoth, cesedini kurtlarina yemeleri için atamadan kartallarin efendisi thorondor, morgoth'un yüzüne saldirarak fingolfin'in cansiz bedenini alir ve gondolin'in kuzeyindeki bir dagin zirvesine birakir.

    kitap bu savasin ardindan söyle bahseder:
    "thus died fingolfin, high king of noldor, most proud and valiant of the elven-kings of old. the orcs made no boast of that duel at the gate; neither do the elves sing of it, for their sorrow is too deep."
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap