8 entry daha
  • kisa vadede hizli bir çözümdür. tabi ki öncelik insanlarin cidden bok varmis gibi istanbul'a akin etmesini engellemektir. bunu uzun vadede ekonomiyi, geri kalan bölgelerdeki sartlari düzelterek halletmek gerekir. ancak 1960'ta baslayan ve sonu gelmeyen göç asil özgürlük kavraminin içine eden olaydir. sehrin sinirlari doguda izmit'e dayandiktan sonra kuzeye dogru genislemeye baslamistir ve pek de duracak gibi görünmemektedir. bunun yaninda bu sehre hücum eden vatandaslarimiz da su sekilde haklidir: dogduklari yerde is/as sikintisi vardir ve düzelecek gibi de görünmediginden istanbul'da sanslarini denemektedirler. simdi siz kalkip bu insanlara "gelme ulan" diyebilirsiniz ama orada durursunuz, bu insana ne yapacagini söyleyemebilir minizi? suraya git burda is var diyebilir misiniz?

    haliyle diyemediniz ve buyur ettiniz. peki bu istanbul denen yer sonsuz is imkani saglar mi? hayir.
    buyur ettiginiz kisiler muhtemelen 1+ çocukla gelebilirler ve tahmin edebileceginiz/edemeyeceginiz nedenlerle bu sayi 5 olur bir anda. zaten is sikintisi burada da devam etmektedir. bu çocuklara bakilmasi zorlasir ve iste burada baska bir özgürlügin ebesi bellenir. insanlarin insan gibi yasama hakki... kapkaç, hirsizlik, 3 kurus için adam öldürme... aç insanlar vardir elinizde ve bunlar yasadiginiz, güvenli olduguna inandiginiz sehrinizdedir. nerde yasadiklarini bilmezsiniz bile... söyleseler bilmezsiniz orasi neresidir diye. ama sinirlenirsiniz size zarar verdigi için, haklisinizdir da...

    kalkip kimse "yazik onlara" demesin. kendi basina bir is geldiginde sövmeye baslarsa bu acima duygusunu yalayip yutmak zorunda kalmasin. kimse durumun böyle olmasini istemez eger hakikatli bir manyak degilse...

    kisisel kanaatim vizenin kisacasi iki ucu boklu degnek oldugudur. belki de en güzeli hem vize koyup hem de insanlari kendi dogduklari ve daha rahat yasayabilecekleri yerlere geri dönmelerini saglayacak bir gelisme sürecidir. belki de hiç biridir, bosverilmelidir. kahvehanede vatan kurtarmaya döndürülmemelidir sözlük.

    edit: eklemek lazim tabi. göç edenler yasama imkanlari esit olmadigindan göç etmektedirler ve en dogal haklari olan yasama hakkini kullanmak istemektedirler. ancak bu durum ne yazik ki geldikleri yerdeki insanlarin yasama hakkina tecavüz etmeye baslamistir. haklar ve özgürlükler tek tarafli degerlendirilemez.
157 entry daha
hesabın var mı? giriş yap