2 entry daha
  • 1 haziran 1995: yunanistan parlamentosu dördüncü uluslararası deniz hukuku sözleşmesinin onaylandığı oturumda, gelecekte bir tarihte ege'deki karasularını 12 mile çıkaracağını duyurdu
    8 haziran 1995: tbmm, yunanistan'ın ege'de karasularını 12 mile çıkarması halinde bunu savaş sebebi sayacağını ve hükümete askeri güç kullanması hususunda yetki verdiğini ilan etti. (bkz: 8 haziran 1995 tarihli tbmm deklarasyonu)
    28 ocak 1996: yunanistan kardak kayalıklarına asker çıkardı ve bölgeyi abluka altına aldı.
    31 ocak 1996: türkiye kardak kayalıklarının batıda kalan kısmına asker çıkardı. daha sonra da her iki taraf askerlerini geri çekti.
    31 mayıs 1999: yunanistan uyruklu bazı siviller eşek adası'na bayrak dikti. türkiye eşek adası'nı abluka altına aldı ve ege denizi'nin uluslararası sularında büyük bir askeri tatbikat tertipledi (bkz: denizkurdu-99), daha sonra kriz öncesi duruma dönüldü.
    2010: akp iktidarı 1995 yılında ilan edilen 12 mil deklarasyonunu geri çekecek nitelikte kararlar aldı. (bkz: 12 mil artık savaş nedeni değil)
    politik iktidarın borazanı olan gazete bunu coşkuyla okurlarına duyurdu https://www.sabah.com.tr/…s_degil_isbirligi_vurgusu
    2012: yunanistan eşek adası'nda agathonisi adında bir belediye kurdu ve askeri birlik yerleştirdi. politik iktidarın bu durum karşısında sözlü uyarılar dışında herhangi bir fiilî girişimde bulunmadığı görüldü.

    (bkz: yorumsuz)
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap