2 entry daha
  • şu açıklamaları yapmış anayasa mahkemesi başkanı:

    ----
    türban konusu özellikle gündemde tutuluyor. türkiye'de din ve din duygulari ile dince kutsal sayilan seylerin istismar edilerek oya çevrilmesi bati ülkelerine göre daha kolay ve olagan oldugundan, geçmiste bu yola basvuran partiler laiklik karsiti bu eylemleri nedeniyle anayasa mahkemesi'nce kapatilmis, bu karara karsi aihm'e yapilan basvurular ise reddedilmistir.

    zaman zaman kimi parti yetkilileri, üniversite ve kamudaki türban yasaginin kaldirilabilecegi yönünde savlar ileri sürmüslerdir. oysa aihm, anayasa mahkemesi ve danistay'in türbanin inanç geregi takilan giysi olmadigi, bir nevi simge olarak kullanildigi yönünde birçok karari bulunmaktadir. yargiya göre türbana serbestlik taninmasi, bir tür yönlendirme ve zorlamadir. anayasa'nin laiklik ilkesine aykiridir.

    anayasa mahkemesi ve aihm'in kararlari varken, kimi siyasi parti yetkililerinin türbanla ilgili yasal düzenleme yapilacagi yönünde beyanlarda bulunmasi, bu konudaki yargi içtihatlarini bilmemekten kaynaklanmiyorsa, din duygularini kullanarak siyasi avantaj saglamaya yöneliktir.

    anayasa'daki laiklik maddesi kaldigi sürece, türbanla ilgili yasal düzenlemeler anayasa'ya aykiri olacaktir. anayasa degistirilse bile yeni kural, avrupa insan haklari sözlesmesi'ne uygun olmayacaktir.
    ----

    bu açıklama üzerine bşbkn, mcls bşkn, dşşlr bkn sert tepki göstermişler. şaşırdım doğrusu, ne var bunda tepki gösterecek? hani siz değişmiştiniz? niye üzerinize alınıyorsunuz?
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap