9 entry daha
  • bu "devrim" türkiye insanının bin senelik mazi ve kültürle bağlantısının kopmasına istemeden veya bunu gözardı ederek neden olmaktan ziyade, doğrudan bunu amaçlamıştır. tartışılması gereken, bu kopuş amacının, hedefinin pratik faydası ve ahlaki doğruluğudur.
    latin alfabesinin arap alfabesine herhangi bir üstünlügü yoktur. ikisi de aynı kökten gelirler (bkz: fenike alfabesi). arapça alfabeye elifba denmesi, alfabe-elifba benzerliği dikkatimizi çekmektedir sanırım. arap alfabesinin türkçe'ye uygunlugu çok daha az maliyetli bir "devrimle", bir reformla, alfabe değişikliği yapmadan mümkün olabilirdi. hal-i hazırdaki alfabenin* de bir çok yetersizliği olduğu iddia edilmektedir. veya çin'in 2500den fazla piktogramdan oluşan, ses veya heceyi sembolize etmeye dayalı olmayan felaket alfabesini 3000 yıldır kullanmakta olmasına (dünyada en uzun süredir kullanılan alfabe), bir çok durumda geçmiş ve geleneğe saygı gibi endişeleri burjuvalık olarak değerlendiren komünist devrimin dahi ikinci dünya savaşından sonra iktidara geldiğinde buna dokunmadığına dikkat edebiliriz. hakeza japonlar da kılık kıyafet, toplumun toptan dönüştürülmesi konusunda bizdeki kemalizm benzeri bir deneyimi meiji döneminde yaşadıkları halde, arap alfabesine göre öğrenmesi ve kullanması onlarca defa daha zor "elifba"larını terketmemişlerdir. kısacası harf devrimi, okuma yazmayi artırma, bilimde ilerleme vs. gibi pratik gerekçelerle değil, milleti bir medeniyetten bir başka medeniyete dahil etmek amacıyla *, simgesel amaç ve gerekçelerle yapılmıştır, kılık kıyafet devrimiyle şapka devrimiyle aynı niteliktedir. bence pek iyi bir fikir değildir ama tek başına ele alındığında çok da fena olmamıştır zararlılık açisindan, yani şu "geçmişimiz ve devasa tarihi birikimimize" erişimimizi engellemek açısından.

    edit: bu çok da zararlı olmama konusunu açmak gerekirse, geçmişe erişimimizi tek başına alfabe devrimi engellemez, eğer geçmiş çok değerli ve hacimli bir birikimi içeriyorsa arap alfabesini okur hale gelmek lisedeki bir öğrencinin 3 gününü alır, isteyenin eski medeniyete ulaşmasına kanuni bir engel konulmamıştır. bu "devrminin" ardındaki niyet sembolik olduğu, ülkenin semboller dünyasını ilgilendiren bir şey olduğu gibi zararı da aynı niteliktedir.
574 entry daha
hesabın var mı? giriş yap