177 entry daha
  • doktoradan yeni mezun olmuş biri olarak tecrübelerim şu şekilde;

    y.lisans yaparken literatürü yalayıp yuttuktan sonra deneysel çalışma öncesi tezde bulunacak ana başlıkları alt alta yazarak danışmanıma gitmiştim. önüne listeyi koydum hangi başlık altında hangi konudan bahsedeceğimi anlattım, ikna olmuştu. deneysel çalışmalar devam ederken arayı soğutmadan yazmaya başladım. deneysel çalışma bitip de elime sonuçları aldığımda tezde son iki başlık kalmıştır; sonuçların değerlendirilmesi ve sonuç ve öneriler kısmı. onu da tamamladıktan sornra temiz bir jüri savunması ile bitirmiştim.

    doktora ise çok sıkıntılı geçti. 1,5 senede ders ve yeterliliği verdim ancak danışmanım ile çalışma konusu hakkında anlaşmazlığa düştük. kendi uzmanlık alanı olmayan bir konuda çalışmamı istiyordu. tez önerisi yaptık ancak içime sinmeyen şeyler vardı ve nitekim bu şartlar altında çalışamayacağımı anladım. çünkü bu yola tek başıma çıkmak istemiyordum. tez önerisinden sonra yani doktorada 2. yılım itibariyle koca 1,5 sene boyunca hiç bir şey yapamadım. motivasyonum yerlerdeydi. alkol problemim başladı, neredeyse ayık gezmiyordum. sonra bir şekilde arkadaşlarım sayesinde toparladım, psikolojim daha iyiydi ve ayık gezince doktorayı bitirmeye karar verdim. sağlam bir 2 aylık çalışma ile kendime bir konu belirledim ve hocanın yanına gittim. 1,5 sene boyunca defalarca arayıp çağırmıştı ve gitmemiştim. konuyu söyledim, bu konu da uzmanlık alanı değildi, neyi nasıl ve neden yapacağımızı anlattım. tavırlı bir şekilde nasıl yaparsan yap dedi. bu da ayrı bir motivasyon kaynağı oldu. bu konuşmadan sonra hummalı bir çalışma ile 3 tez izleme yaptık ve savunma kararı verildi. geçtiğimiz hafta da savunmada oy birliği ile doktorayı bitirdim. dekan beyin cübbe giydirmesi ile kişisel tatmin seviyem zirvedeydi. (bkz: orgazmdan daha zevkli anlar) bu süreçte yine kendime yazılacak konu başlıklarını belirledim. literatürü yabancı kaynaklardan araştırırken alanımla ilgili bir çok tez okudum ve neyi nereye yazacağımı bu şekilde belirledim. deneysel çalışma devam ederken sürekli yazdım, tez izleme komitesinde de 6 ayda bir hazırlık yapmanız lazım zaten, o bilgileri de derleyip düzenleyince tez ortaya çıktı.

    bu süreçte şunu öğrendim ki, kesinlikle çok fazla yayın ve tez okumalısınız, alana hakimiyet şart. bir diğer ve bence en önemlisi ise araya zaman sokmayacaksınız. tezi yazmaya başladığınız andan itibaren hayatla ilişiğinizi kesip bitene kadar başından kalkmayacaksınız. çünkü araya bir gün dahi girse dün ne yazmışım, ondan önceki gün ne yazmışım derken toparlayamıyorsunuz. son olarak da mükemmel tez diye bir şey yoktur. tezinizi her okuduğunuzda mutlaka hata ve eksik göreceksiniz. tezi yazın, bir arkadaşınıza okutun ve jüriye dağıtın.

    bu yolda emek sarf eden herkese başarılar.
483 entry daha
hesabın var mı? giriş yap