3 entry daha
  • etiği falan salla gitsin..

    tüm bencilliğim ve menfaatçiliğimle, ilk bakışta genel geçer doğrulardanmış gibi görünen ve fakat aslında temelde hiç de "etik" olmayan bir sır vereyim sana:

    eğer kendine birazcık saygın varsa öncelikle ötekini sevmeyi öğrenmelisin..

    insanoğlunun, kendini sevmek ve kendine değer atfetmek sonrası girdiği derin kısır döngüden hiçbir şekilde kurtuluşu yoktur sevgili dostum.. bu döngü içinde ancak kendini ve etrafındaki kaynakları tüketirsin..

    ayrıntılara birazdan geleceğiz ama önce yapılması gerekenler var:

    ötekini yücelteceksin, hizmet edeceksin, elinden geldiği kadarıyla tüm varlığa samimiyetle gülümseyeceksin ve ne yaşamış olursan ol aslında hiçbir halt bilmediğini ve tüm varlığınla kifayetsiz bir muhteris olduğunu herkesten çok sen bileceksin..

    başlarda zor gelecek ama yapa yapa alışırsın.. bisiklete binmek gibidir.. önceleri büyük dikkat ve çabayla, sonra kendiliğinden.. kas hafızası gibi tekrar ettikçe gelişen bir motor davranış hafızası da vardır insanın.. nezaket, alçak gönüllülük, diğerkamlık.. bunların hiçbiri doğuştan gelen şeyler değil.. çok emek vermen gerekecek..

    bu arada sevdikçe sevileceğini, saydıkça sayılacağını, değer verdikçe değer göreceğini sakın düşünme.. parayı ver, çokomeli al.. bu işi bu kadar kolay mı sanmıştın gerçekten..?

    başkaları için yaptıklarını asla onlara bir lütuf gibi görme ve hiçbir zaman unutma; yaptığın hiçbir şeyi o kişiler için yapmıyorsun.. etrafında yüksek ahlak tafraları ile gezen tiplere bir bak.. dışarıdan kavi ve kendinden emin görünseler de hepsinin içi kanıyor.. çünkü yukarıdaki gerçeği bilmiyorlar.. sevdikleri için sevileceklerini, değer verince değer göreceklerini sanıp bulamayınca bazen gizli, bazen de aşikar bir şekilde üzülüyor, hatta muhataplarını bu sevgi veya ilgiden mahrum bırakarak cezalandırıyorlar.. *

    senin parolan: "yaptığını bekleme" olsun.. temel kural bu.. adına "beklenti" dediğimiz bu zehirli tohum içimizde bir kez filizlenirse dikenli sarmaşık gibi istila eder tüm varlığımızı.. şeytanın en büyük ve etkili icatlarından biri olan bu beklenti tohumundan uzak dur.. çünkü büyük bir hızla yayılır ve yayıldıktan sonra da ıslah edilmesi zordur..

    kusura bakma, belki sıkıldın ama tekrar etmeliyim; kime karşı hissedilirse hissedilsin beklenti en büyük düşmanındır.. bir insan, bir hayvan ya da meslek, kariyer, eğitim veya ulvi bir hedef, amaç, ideal, hatta anan, baban, kardeşin, karın, kocan, dostun, evladın bile olsa.. bunların hiçbirinden fayda beklemeyeceksin.. gelirse ne ala, istemem demez alır devam edersin.. ama gözün yaptığın işte değil ondan gelecek faydada olursa kendine de emeğine de yazık edersin..

    "etiği salla" demiştim değil mi..? az bile demişim.. topluluk halinde yaşamaya başlayan insanoğlunun uydurduğu ve geliştirdiği davranış kodlarıdır topu topu.. bense sana sürüden ayrıl diyorum.. ama önce kendini silip yok ettiğinden emin ol (ki sadece bu bile başlı başına ömür boyu sürecek bir maceradır).. sürüden ayrıl ve onu koru.. tahmin edeceğin gibi sosyal olarak alışageldiğin tüm konfor alanlarından feragat etmene sebep olacak bu..

    değer mi..?

    işte buna ben cevap veremem.. kendin bulmalısın..

    matrix, morpheus, ajanlar, kahin ve kırmızı hap hep burada gözünün önündeydi..
    seçim ise hep sana aitti.. tıpkı şimdi olduğu gibi..
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap